Последни новини
Home / Законът / ВСС стана рецидивист по „въздържал се“, обяви Съюзът на съдиите

ВСС стана рецидивист по „въздържал се“, обяви Съюзът на съдиите

Defakto.bg

Вчерашното решение на мнозинството в пленума на ВСС да гласува „въздържал се“ за замразяването на членството на Полша в Европейската мрежа на съдебните съвети, провокира декларация на Съюза на съдиите.

В обръщение до кадровиците съсловната организация ги обявява за рецидивисти в отказа да заемат ясна позиция в защита на съдийската независимост в Европа и у съседите. И изразява „безпокойство“ от предварителното допитване на ВСС до изпълнителната власт как да реагира.

Декларацията:

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с взетото от Вас на пленарно заседание на 13.09.2018 г. решение да изразите позиция „въздържал се“ по предложението на Изпълнителния борд на ЕМСС за временно прекъсване членството на НССВП, искаме да изразим нашето безпокойство от очевидното нежелание на мнозинството от членовете на ВСС ясно и открито да заявят мнение относно нарушаването на основни принципи и ценности като независимост, несменяемост на съдии и правова държава в Република Полша.

Този случай е рецидив, тъй като същата позиция „въздържал се“ (т.е. липса на позиция) ВСС, в предходния си състав,избра, когато беше замразено членството на висшия кадрови орган на съдебната власт на Република Турция в ЕМСС.

Липсата на позиция на лицето на българската съдебна власт в ЕМСС относно деградацията на независимостта на съда и правовата държава в Полша е тревожна. Ако искрено сте твърдели при кандидатирането Ви за членове на ВСС, че ще се борите за независима съдебна власт, тогава буди недоумение Вашето равнодушие относно следните резултати на така наречената полска „съдебна реформа“: предсрочно прекратяване на мандата на членовете на предходния състав на НССВП и пълен контрол на изпълнителната и законодателната власт върху новия състав НССВП, тъй като на практика всички негови членове вече се избират не от всички полски съдии в пряк вот, а от полския парламент;предсрочно прекратяване мандата на председателя на полския Върховен съд; предсрочно пенсиониране на 27 от 72 съдии от полския Върховен съд; даване възможност на министъра на правосъдието, който е едновременно и главен прокурор да уволнява и назначава председатели на съдилища; образуване на наказателни и дисциплинарни производства срещу полски съдии, които открито са заемали позиция против „съдебната реформа“ в Полша.

За щастие, живеем в мирно време, което не изисква от Вас драматични прояви на смелост и героични действияза защита на нечии живот или здраве. От Вас се иска нещо много по-лесно, постижимо дори от хора, които не отговарят на високите изисквания на чл.17, ал.1 от ЗСВ за член на ВСС (високи професионални и нравствени качества)– да кажете ясно, открито и искрено какво мислите за проблемите на нашите колеги съдии в Полша, страна с толкова близко минало и култура до нашата и как приемате факта, че след промените в законодателството, в новия НССВП няма нито един член избран от полските съдии. Отговаря ли това на европейските стандарти за независима съдебна власт? Ако тези проблеми са Ви безразлични, можем ли да бъдем сигурни, че ще имате друго отношение тогава, когато се напада независимостта на българската съдебна власт?

Изразяваме безпокойство също така относно допитването на представляващия ВСС до изпълнителната власт, по въпроса каква позиция е най-добре да заеме ВСС при предстоящото вземане на решение на ЕМСС на 17 септември 2018 г. в Букурещ. Решението как ще гласуват представителите на българския ВСС относно предложението на Изпълнителния борд на ЕМСС за временно прекъсване членството на НССВП е единствено от Вашата суверенна компетентност и съобразно Конституцията и Закона за съдебната власт, и съгласно Устава на ЕМСС. Какво да бъде това решениее професионален въпрос, защото засяга основен принцип за съдиите – тяхната независимост, без която те се превръщат в обикновени държавни чиновници.

Използваме случая, за да припомним какво беше казано в становището на ЕМСС от 5.12.2017 г. относно полската „съдебна реформа“: „както всеки гражданин, съдията има право да изразява опасения, когато са заплашени демокрацията и основните свободи, при спазване на ограниченията на съдийските функции. Ограниченията за съдии могат да отстъпят пред задължението да изразят позиция открито.“

Съюзът на съдиите в България изразява своята солидарност към полските съдии и подкрепа на тези от тях, които вече са обект на дисциплинарни мерки заради изразяваните от тях позиции в защита на общоприетите в правовите държави принципи.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.