Последни новини
Home / Законът / Само 6 кандидати за 5 вакантни места в съдийската КАК

Само 6 кандидати за 5 вакантни места в съдийската КАК

Defakto.bg

Сред тях само един е върховен съдия от ВКС

На 20 септември е свикан Пленум на Върховиня касационен съд, който да избере петима членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) за новия й мандат. Това съобщиха от ВКС.

Прави впечатление, че до края на срока, който изтече днес, заявления за комисията са подали само шестима магистрати, като едва един от тях е върховен съдия – Мина Топузова от ВКС.

Става дума за ключова комисия на ВСС (отделна за съдийската и прокурорската колегии), която се занимава с основните кадрови въпроси на магистратите – тя организира конкурсите, провежда атестациите, предлага откриването на щатове и т.н. Мандатът на членовете й, които са действащи съдии (или прокурори) е 1 година с право на продължение с още 1 година. Това ще е третият поред състав на КАК. При съдиите тя се избира от Пленумите на ВКС и на ВАС.

А в последния момент, в края на юли, малко преди да се разпусне във ваканция съдийската колегия на ВСС гласува нови правила за членовете на КАК, увеличавайки избраниците на ВКС от 9 на 11, като въведе и задължителното им разпределение по материи – наказателна, гражданска и търговска.

През юли пленумът на ВКС успя с мнозинство да избере само шестима за КАК. затова сега изборът трябва да бъде довършен.

Съобщението на ВКС:

За 20.09.2018 г. е свикан Пленум на Върховния касационен съд (ВКС) за избор за членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съгласно нормата на чл. 37, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и решенията на Съдийската колегия на ВСС по т. 18.3 от Протокол № 10/28.06.2016 г., по т. 16.1 от Протокол № 28/04.07.2017 г. и по т. 33 от Протокол № 24/17.07.2018 г. Пленумът на ВКС трябва да избере 11 съдии, отговарящи на условията по ал. 4 на чл. 37 от ЗСВ, които да се включат като членове на КАК при Съдийската колегия на ВСС.

С решение на Пленума на ВКС от 17.07.2018 г. са избрани шест съдии за членове на Комисията по атестирането и конкурсите, поради което е свикано ново заседание на Пленума на ВКС за попълване на състава на Комисията. На 26.07.2018 г. председателите на апелативните и окръжните съдилища са уведомени, че до 14.09.2018 г. съдиите могат да подават заявления за участие в процедурата за избор.

До изтичането на този срок във ВКС са получени заявления от следните съдии (по реда на постъпването):

– Яна Димитрова – съдия в Софийския районен съд (наказателна материя);

– Мая Христова – съдия в Окръжен съд – Варна (гражданска материя);

– Асен Попов – съдия в Окръжен съд – Варна (наказателна материя);

– Петя Колева – Рушанова – заместник-председател на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), депозирала заявление до Съдийската колегия на ВСС за освобождаване от длъжността „заместник на административния ръководител на АСНС“ и назначаване на длъжността „съдия“ в АСНС (наказателна материя);

– Радка Дражева – Първанова – Окръжен съд – Сливен (наказателна материя);

– Мина Топузова – съдия във Върховния касационен съд (наказателна материя).

 

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.