Последни новини
Home / Законът / Само 6 кандидати за 5 вакантни места в съдийската КАК

Само 6 кандидати за 5 вакантни места в съдийската КАК

Defakto.bg

Сред тях само един е върховен съдия от ВКС

На 20 септември е свикан Пленум на Върховиня касационен съд, който да избере петима членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) за новия й мандат. Това съобщиха от ВКС.

Прави впечатление, че до края на срока, който изтече днес, заявления за комисията са подали само шестима магистрати, като едва един от тях е върховен съдия – Мина Топузова от ВКС.

Става дума за ключова комисия на ВСС (отделна за съдийската и прокурорската колегии), която се занимава с основните кадрови въпроси на магистратите – тя организира конкурсите, провежда атестациите, предлага откриването на щатове и т.н. Мандатът на членовете й, които са действащи съдии (или прокурори) е 1 година с право на продължение с още 1 година. Това ще е третият поред състав на КАК. При съдиите тя се избира от Пленумите на ВКС и на ВАС.

А в последния момент, в края на юли, малко преди да се разпусне във ваканция съдийската колегия на ВСС гласува нови правила за членовете на КАК, увеличавайки избраниците на ВКС от 9 на 11, като въведе и задължителното им разпределение по материи – наказателна, гражданска и търговска.

През юли пленумът на ВКС успя с мнозинство да избере само шестима за КАК. затова сега изборът трябва да бъде довършен.

Съобщението на ВКС:

За 20.09.2018 г. е свикан Пленум на Върховния касационен съд (ВКС) за избор за членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съгласно нормата на чл. 37, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и решенията на Съдийската колегия на ВСС по т. 18.3 от Протокол № 10/28.06.2016 г., по т. 16.1 от Протокол № 28/04.07.2017 г. и по т. 33 от Протокол № 24/17.07.2018 г. Пленумът на ВКС трябва да избере 11 съдии, отговарящи на условията по ал. 4 на чл. 37 от ЗСВ, които да се включат като членове на КАК при Съдийската колегия на ВСС.

С решение на Пленума на ВКС от 17.07.2018 г. са избрани шест съдии за членове на Комисията по атестирането и конкурсите, поради което е свикано ново заседание на Пленума на ВКС за попълване на състава на Комисията. На 26.07.2018 г. председателите на апелативните и окръжните съдилища са уведомени, че до 14.09.2018 г. съдиите могат да подават заявления за участие в процедурата за избор.

До изтичането на този срок във ВКС са получени заявления от следните съдии (по реда на постъпването):

– Яна Димитрова – съдия в Софийския районен съд (наказателна материя);

– Мая Христова – съдия в Окръжен съд – Варна (гражданска материя);

– Асен Попов – съдия в Окръжен съд – Варна (наказателна материя);

– Петя Колева – Рушанова – заместник-председател на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), депозирала заявление до Съдийската колегия на ВСС за освобождаване от длъжността „заместник на административния ръководител на АСНС“ и назначаване на длъжността „съдия“ в АСНС (наказателна материя);

– Радка Дражева – Първанова – Окръжен съд – Сливен (наказателна материя);

– Мина Топузова – съдия във Върховния касационен съд (наказателна материя).

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.