Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата разследва четири незаконни фабрики за производство на цигари

Спецпрокуратурата разследва четири незаконни фабрики за производство на цигари

Defakto.bg

Акция на Специализираната прокуратура е започнала  претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, както и обиски на лица и разпити на свидетели в столицата с  цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група, съобщава държавното обвинение.

Операцията е продължение на  разследване, предприето от  Окръжна прокуратура – Пловдив, която на 24 август  привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари.  Лицата са открити  в четири незаконно работещи фабрики на територията на  страната  –  Дупница,  Горна Оряховица и в  Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети  е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.
Иззети са  всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Също и  още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства. Установено било,  че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.
В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са  сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.

Към момента две от задържаните лица са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четири лица са с мярка „домашен арест“, казва прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.