Последни новини
Home / Законът / Шефът на ГДБОП няма да се извинява за скандала с арестуваните журналисти, приличал му на „тъп филм“

Шефът на ГДБОП няма да се извинява за скандала с арестуваните журналисти, приличал му на „тъп филм“

Defakto.bg

Ден след гръмването на скандала с ареста на български и румънски журналисти – Димитър Стоянов и Атила Биро, работещи по разследване за корупция,  възпламенил духовете не само у нас, чухме трактовката на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. „Тъп филм със скапан сценарий“, обяви главният комисар пред бТВ. (На снимката – журналистът Стоянов и шефът на ГДБОП Спиридонов).

Случва се след остра реакция на омбудсмана Мая Манолова, на журналистически организации, на гилдията, на румънски дипломати.

„За какво да се извиня? Сериозно ли ми задавате този въпрос? Журналистите имат повече права от българските граждани ли? Действали сме спрямо тях като към всеки български гражданин“, каза Спиридонов. Аргументът за ареста: „Тези журналисти са се намирали в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи, полицейските служители там са били на секретен пост и не са знаели кой какъв е“. Главният комисар отрече да са били уведомявани от главния редактор на „Биволъ“, че към мястото потегля техен екип. Точно обратното заявяват журналистите.

„Вчера се обадих и извиних на Атанас Чобанов по чисто човешки подбуди, защото видях, че е станал проблем с това, че сме задържали един или два часа повече български журналисти в поделенията на МВР. Смятате ли, че трябва да създадем усещане у българските граждани, че са нещо по-малко от българските журналисти?!“, настоя Спиридонов. Нещо повече – упрекна редакцията на „Биволъ“, че след подаването на сигнала за унищожаване на важни документи за корупционни престъпления не била съдействала повече на ГДБОП (сякаш разследващите по реда на НПК не са специализираните полицаи, а журналистите?!). Потвърди обаче, че Атанас Чобанов е насочил към мястото на изгаряне на книжата, както и че е дал информация за готвено ново унищожаване, затова на мястото имало секретен патрул. Но задържането – часове наред – е било за „изясняване на нещата“. А в момента вече се води досъдебно производство от прокуратурата в Радомир, откритите документи пък били в МВР-Перник.

„Оставам с впечатлението, че служителите на МВР се намират в един тъп филм със скапан сценарий“, заключи шефът на ГДБОП.

Интересно що за преписка води прокуратурата в Радомир, която няма компетентност да разследва корупция, на свой ред запита Димитър Стоянов. Очевидно у нас няма воля за разследване на голямата корупция, категоричен бе той. И вероятно ще потърси правата си по съдебен ред.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.