Последни новини
Home / Законът / България е осъдена да плати над 32 милиона евро заради прекратения проект “Белене”

България е осъдена да плати над 32 милиона евро заради прекратения проект “Белене”

Defakto.bg

Националната електрическа компания  трябва да плати на „Уорли Парсънс нюклиър сървисис” още 32 млн. евро и лихви заради прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене” от октомври 2013 г., съобщи BTV, позовавайки се на  „Капитал”, който цитира окончателното решение на арбитражния трибунал.

От Министерството на енергетиката са потвърдили информацията.

След решение на НС за спиране на строежа на Втора атомна, през януари 2013 г. (по време на кабинета „Борисов 1”) е имало споразумение между НЕК и консултанта за намаляване на месечното възнаграждение, но по него не е имало плащания. Не е имало и опит за преговори с цел окончателно прекратяване на договора до решението на НЕК от октомври същата година да преустанови едностранно отношенията с „Уорли Парсънс”.

„Капитал” пресмята, че до момента „Белене” е струвал на България над 2 млрд. евро, а довършването ще излезе поне 10. След решението за размразяване на проекта ще се наемат нови архитект-инженер, консултанти и други компании, които при ново фиаско може да заведат дела.

Рестартът трябва да стане с оборудването, което друг арбитраж присъди България да купи от Русия. За над половин милиард евро.

Станата е изправена и пред нови загуби на арбитражни дела.  Собствениците и на трите ЕРП-та водят тежки   дела срещу България във Вашингтон. Искът на ЕВН е за €700 млн., на „Енерго-про“ за €54 млн., на ЧЕЗ – около 500 млн. лв. По този повод адвокат Ивайло Дерменждиев предупреди в интервю: Грозят ни милиардни плащания по арбитражни дела

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.