Последни новини
Home / Законът / Протест срещу репресията на разследващи журналисти: Арестите преляха чашата!

Протест срещу репресията на разследващи журналисти: Арестите преляха чашата!

Defakto.bg

Протест срещу репресията на разследващи журналисти ще има в 18 часа днес пред Съдебната палата. Поводът са арестите на журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро.

Днес е ден втори и на друг протест – срещу управлението, организиран от българи в чужбина под надслов: „Оставка, съд и смяна на системата“. Сънародниците ни зад граница, но и живеещите тук, настояват за „изчистване“ на управлението и повече пряка демокрация в него.

Инициативата за събирането пред Съдебната палата идва от България. Един от организаторите, художникът Владо Руменов, заяви пред БНР: „Задържането на разследващите журналисти преля чашата, мотивира ме за този протест. Свободата на словото и печата е в основата на изграждането на демократично общество, което ние се опитваме да станем. Вече нямам думи за безобразията в България. На протеста довечера ще поискаме оставката на
Борисов. Искаме я, откакто той е на власт и еднолично управлява държавата“.

Той се учуди, че опозиционни партии не са „обелили и дума“ за станалото, но бе категоричен: „Партии на протеста не са ни необходими, ако се появят техни представители с отличителни знаци, ще ги помолим да напуснат. Това е една гражданска реакция“.

И още: „Задържането на журналистите не е основната причина за протеста, а това, че на практика в случая държавата съдейства за унищожаването на документи за корупция. Арестувани са тези, които са подали сигнала.
Ще продължаваме да притискаме държавната администрация и да се опитваме да променим тези неща. Българските граждани сме в патова ситуация. Сезираме европейските институции, но отговорът им е, че проблемите трябва да си ги решаваме вътре, защото сме суверенна държава“.

До днес от страна на властта за скандала се е изказал само шефът на ГДБОП Ивало Спиридонов, който обяви, че няма за какво да се извинява и определи случилото се е като „тъп филм със скапан сценарий“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.