Последни новини
Home / Законът / Първи звънец и за 130 първолаци в затворите у нас

Първи звънец и за 130 първолаци в затворите у нас

Defakto.bg

Днес бе първият учебен ден и за 130 първокласници в затворите у нас. За цялата система за изтърпяване на наказанията, лишените от свобода, включени в учебната дейност, са 1170, като във всички затвори има разкрити училища, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Зам.министър Николай Проданов при учениците от затвора в Ловеч

„Лишаването от свобода е достатъчно изпитание с трайни последици за всеки човек и за това времето на престоя трябва да се използва за позитивни дейности, които ще намалят риска от рецидив“, заяви заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов при откриването на новата учебна година в средно училище „Димитър Митев“ към затвора в Ловеч. Там през тази учебна година ще има 143-ма ученици от първи до 12 клас. Първокласниците са седем.

Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че след София, където има 336 ученици /32 от тях първокласници/, най-висок е броят на учениците в Стара Загора – 187, в Ловеч – 143, в Бургас – 103, в Бобов дол – 95. В единствения затвор за жени в Сливен за включване в учебна дейност са проявили желание 55. 14 пък са непълнолетните лишени от свобода, които от тази есен вместо в Бойчиновци, ще престъпят прага на класните стаи в ново и модерно обзаведено училище във Враца. Там преди месец бе открит нов поправителен дом за непълнолетни младежи към затвора в града.

При откриването на учебната година днес в Ловеч проф. Проданов е заявил, че успешното взаимодействие между затвора и училището е довело до разрастване на учебната дейност и до подобряване образователните услуги в затвора. Училището към затвора в Ловеч, което има разкрити филиали в затворите в Плевен и в Белене, предоставя възможност за завършване на основно или средно образование, и паралелно с това да се придобие професионална квалификация по професии, търсени на пазара на труда, каквито са например „Шлосерство“ и „Монтажник на ВиК инсталации“. Повишаването на квалификацията и придобиването на документ за завършена степен на образование не се различава от тези, получени в гражданските училища, а това също влияе на мотивацията на лишените от свобода да участват в процеса на обучение.

Учебният процес, провеждан в училищата в местата за лишаване от свобода, е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и Министерството на образованието и науката и се извършва от квалифицирани специалисти. Всички учители заемат преподавателското си място, според изискванията на МОН. Обучението се извършва по учебни програми, пригодени за възрастни, изтърпяващи наказание в местата за лишаване от свобода в две направления – общообразователно и професионално.

 

About De Fakto

Проверете също

Служебният премиер Стефан Янев: Страната ще бъде управлявана според върховенството на закона

Най-важният ангажимент пред служебното правителство ще бъде върховенството на закона. Залагам жизнения си и професионален  …

Кариерните бонуси: Автоматичното повишаване на кадровици и инспектори не е противоконституционно, но назначаването на “равна” длъжност е

Три “особени мнения” в КС, само едно – тотално срещу повишенията Автоматичните повишения на изборните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.