Последни новини
Home / Законът / Първи звънец и за 130 първолаци в затворите у нас

Първи звънец и за 130 първолаци в затворите у нас

Defakto.bg

Днес бе първият учебен ден и за 130 първокласници в затворите у нас. За цялата система за изтърпяване на наказанията, лишените от свобода, включени в учебната дейност, са 1170, като във всички затвори има разкрити училища, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Зам.министър Николай Проданов при учениците от затвора в Ловеч

„Лишаването от свобода е достатъчно изпитание с трайни последици за всеки човек и за това времето на престоя трябва да се използва за позитивни дейности, които ще намалят риска от рецидив“, заяви заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов при откриването на новата учебна година в средно училище „Димитър Митев“ към затвора в Ловеч. Там през тази учебна година ще има 143-ма ученици от първи до 12 клас. Първокласниците са седем.

Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че след София, където има 336 ученици /32 от тях първокласници/, най-висок е броят на учениците в Стара Загора – 187, в Ловеч – 143, в Бургас – 103, в Бобов дол – 95. В единствения затвор за жени в Сливен за включване в учебна дейност са проявили желание 55. 14 пък са непълнолетните лишени от свобода, които от тази есен вместо в Бойчиновци, ще престъпят прага на класните стаи в ново и модерно обзаведено училище във Враца. Там преди месец бе открит нов поправителен дом за непълнолетни младежи към затвора в града.

При откриването на учебната година днес в Ловеч проф. Проданов е заявил, че успешното взаимодействие между затвора и училището е довело до разрастване на учебната дейност и до подобряване образователните услуги в затвора. Училището към затвора в Ловеч, което има разкрити филиали в затворите в Плевен и в Белене, предоставя възможност за завършване на основно или средно образование, и паралелно с това да се придобие професионална квалификация по професии, търсени на пазара на труда, каквито са например „Шлосерство“ и „Монтажник на ВиК инсталации“. Повишаването на квалификацията и придобиването на документ за завършена степен на образование не се различава от тези, получени в гражданските училища, а това също влияе на мотивацията на лишените от свобода да участват в процеса на обучение.

Учебният процес, провеждан в училищата в местата за лишаване от свобода, е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и Министерството на образованието и науката и се извършва от квалифицирани специалисти. Всички учители заемат преподавателското си място, според изискванията на МОН. Обучението се извършва по учебни програми, пригодени за възрастни, изтърпяващи наказание в местата за лишаване от свобода в две направления – общообразователно и професионално.

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.