Последни новини
Home / Законът / Адвокатът на Сергей Антонов Джузепе Консоло предлага да посредничи за двореца „Врана“, не е ясно как

Адвокатът на Сергей Антонов Джузепе Консоло предлага да посредничи за двореца „Врана“, не е ясно как

Defakto.bg

Адвокатът на Сергей Антонов Джузепе Консоло предлага да е посредник в спора за двореца „Врана“. Това става ясно от обръщение, разпространено от неговия секретариат и цитирано от БТА и медии.

Идва след решението на Софийския градски съд, че и този имот, подобно на „Кричим“, „Царска Бистрица“, „Ситняково“, „Саръгьол“ е и винаги е бил собственост на държавата, а не персонален на бившите царе.

Какво казва Консоло?

В обръщението на известния италиански защитник се казва:

„Четейки винаги богатите на информация интернет сайтовете, попаднах на една новина, която поне за мен, заслужава особено внимание – имам предвид спора за собствеността на имота ,,Врана“ който, доколкото ми е известно, от доста време е обект на остър спор между българските властимеющи които аз, между впрочем, още от времето на процеса ,,Антонов“ съм срещал, защитавал и обичал.
Според изнесените в уеб пространството съдебни слухове и двете спорещи страни са искали и все още искат да бъде поверено на Магистратите решението за това кой има право по случая.
Питам се и аз, но и мигновено си отговарям, че преди всичко не може… или всъщност, не бива… да се образуват дела между видни представители на прекрасната България, за която аз самият искам да продължа да правя още и дори повече от това, което съм направил досега.

Аз, тук долуподписаният, бих бил горд ако бъда избран да намеря решение за двете страни, с ясно открито лице – такъв е навикът на Джузепе Консоло, който никога не може да забрави какво Царят направи за защита правдата на Сергей Антонов.
Не съм се запознал с документите по делото ,,Врана“, но считам че дори не е нужно да съм ги видял, за да разбера колко неуместно е, въпреки всичко, като преди, така и сега, да продължава да съществува подобен съдебен спор между хора от такова високо ниво.
Именно поради това, бих помолил за цялата документация по казуса, предвид неутралната позиция, която заемам, и любовта която питая към Българския народ, надявайки се че тази любов, заедно с всичките ми сили, ще прекрати битката, между спорещите авторитетни страни.
Достойна постъпка, която би правила чест не само на онзи, който по настоящем се съди, но преди всичко на моята любима България“.

Въпросите

Проф.Консоло е познат, уважаван и обичан в България, а ролята му в процеса „Антонов“ е незабравима. Но днешното му обръщение предизвиква ред въпроси.

Първо, то идва след усилена кампания от страна на бивши депутати и министри от управлението „Сакскобургготски“, които вкупом се опитваха да ни убеждават как бившият цар и премиер е бил лишен от „дом“, като наблягаха на правата му на „един български гражданин“. Преди това самият Сакскобургготски се обяви за омерзен от решението на българския съд за „Врана“. И всички дружно се разсеяха за факта, че на „гражданина“ Симеон се връщаха имоти основно при управлението на премиера Сакскобургготски, с решения за деактуване на правителството, от подчинен му областен управител, без налични правни основания. Вместо въпросът за тази реституция да се уреди със закон – както беше за всички останали български граждани.

Второ и най-вече: както проф.Джузепе Консоло признава, той не е запознат с конкретния казус и съди за ставащото по достигнали до него информации. Но обективно ситуацията е следната: решението за това кой е собственик на т.нар. „царски имоти“ отдавна е в ръцете на съда. Любопитно, за какво посредничество и прекратяване на битка може да става дума при започнала съдебна процедура и вече наличен съдебен акт, макар и на първа инстанция? В една правова и демократична държава, знаем, при това положение думата оттам нататък имат само горните съдебни инстанции. А решението на съда се зачита безпрекословно, нали?

И още – онези, които са информирали известния италиански адвокат, може би са му „спестили“ факта, че веднъж вече бе направен опит за спиране на делото „Врана“ в СГС до постигане на „споразумение“ между държавата и Симеон (въпреки обратното мнение на адвокатите на държавата). Но гръмна обществен скандал и споразумението бе забравено.

Сипещите се сега позиции в защита на Симеон, от своя страна, заприличват на опит за натиск върху българския съд.

Все поводи за размисъл.

About De Fakto

Проверете също

ВСС избира измежду петима кандидати национален член, негов заместник и помощник в Евроюст

Висшият съдебен съвет предстои да избере национален член от България в Агенцията на Европейския съюз …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.