Последни новини
Home / Законът / Все пак – Европейската мрежа на съдебните съвети замрази членството на Полша

Все пак – Европейската мрежа на съдебните съвети замрази членството на Полша

Defakto.bg

На проведеното на 17 септември в Букурещ Общо събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети /ЕМСС/, беше прието  предложението на Борда на мрежата за замразяване на членството на  полския Национален съдебен съвет в организацията. Това става ясно от съобщение на страницата на ЕМСС.

Както е известно, миналия четвъртък мнозинството в нашия Висш съдебен съвет реши българската позиция да е „въздържал се“. Като аргумент бяха приведени включително становища на две министерства – на външните работи и на правосъдието, които са в изпълнителната, не в съдебната власт. Пред Де факто първият и единствен български представитер в Борда на ЕМСС Соня Найденова коментира: Проблемът с независимостта на съдиите може да почука и на нашата врата, но на чие ли рамо ще плачем?

Днес от Съюза на съдиите заявяват: „Не намираме по-подходящ коментар от следното изречение от прессъобщението  на ЕМСС за вчерашното решение:
Европейската мрежа на съдебните съвети има за цел да подобри сътрудничеството и доброто взаимно разбиране между съдебните власти и техните представители на страните членки на Европейския съюз. Тази цел
предполага носене на обща отговорност да се поддържа основата на общия европейски правов ред, по-специално върховенството на закона и  независимостта на съдебната власт в рамките на този правов ред. Страните  членки са свободни да организират своите съдебни системи по начин, по  който намерят за добре, но има установени стандарти, на които  /съответните съдебни системи/ следва да съответстват.

Всеки може да си отговори на въпроса как допринесе българският ВСС към споделянето на общата отговорност, за която става реч в така цитирания текст“.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.