Последни новини
Home / Законът / Все пак – Европейската мрежа на съдебните съвети замрази членството на Полша

Все пак – Европейската мрежа на съдебните съвети замрази членството на Полша

Defakto.bg

На проведеното на 17 септември в Букурещ Общо събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети /ЕМСС/, беше прието  предложението на Борда на мрежата за замразяване на членството на  полския Национален съдебен съвет в организацията. Това става ясно от съобщение на страницата на ЕМСС.

Както е известно, миналия четвъртък мнозинството в нашия Висш съдебен съвет реши българската позиция да е „въздържал се“. Като аргумент бяха приведени включително становища на две министерства – на външните работи и на правосъдието, които са в изпълнителната, не в съдебната власт. Пред Де факто първият и единствен български представитер в Борда на ЕМСС Соня Найденова коментира: Проблемът с независимостта на съдиите може да почука и на нашата врата, но на чие ли рамо ще плачем?

Днес от Съюза на съдиите заявяват: „Не намираме по-подходящ коментар от следното изречение от прессъобщението  на ЕМСС за вчерашното решение:
Европейската мрежа на съдебните съвети има за цел да подобри сътрудничеството и доброто взаимно разбиране между съдебните власти и техните представители на страните членки на Европейския съюз. Тази цел
предполага носене на обща отговорност да се поддържа основата на общия европейски правов ред, по-специално върховенството на закона и  независимостта на съдебната власт в рамките на този правов ред. Страните  членки са свободни да организират своите съдебни системи по начин, по  който намерят за добре, но има установени стандарти, на които  /съответните съдебни системи/ следва да съответстват.

Всеки може да си отговори на въпроса как допринесе българският ВСС към споделянето на общата отговорност, за която става реч в така цитирания текст“.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.