Последни новини
Home / Законът / Местят 15 съдии от страната в СРС, прехвърлят щатове в СГС и в спецсъда

Местят 15 съдии от страната в СРС, прехвърлят щатове в СГС и в спецсъда

Defakto.bg

ВСС откомандирова магистрат от София в Пещера

Бурна кадрова дейност по преместване и прехвърляне на щатове разви днес съдийската колегия на ВСС.

В крайна сметка резултатът е, че бе открита процедура за преместване на 15 съдии от страната в Софийския районен съд. Става дума за трима от Пловдив, по двама от Бургас, Враца, Сливен, по един от Плевен, Своге, Благоевград, Червен бряг, Свищов, Свиленград. Един съдия от Ямбол е оттеглил заявлението си за преместване.

Критериите за преценка са били степента на натовареност след закриване на длъжността в съответния районен съд в страната да не надвишава 55 дела на месец на 1 съдия, както и да не се разглеждат заявления от РС, където са по двама или по-малко съдии.

От средата на деня днес колегията гласува с вдигане на ръце, а не електронно, заради повреди в системата.

Последва дебат по предложение за съкращаване на 11 свободни съдийски щата в окръжните съдилища и разкриване на 8 нови длъжности в Софийския градски съд и 3 в специализирания съд.

Георги Чолаков принципно възрази, че предложението е преждевременно – скорошните промени в ГПК промениха подсъдността по исковете срещу застрахователи, редно е да се видят новите постъпления на тези дела в страната и тогава да се преценява.

Даниела Марчева възрази, че постъпленията в окръжните съдилища след промяната ще увеличат натовареността им с „няма и две дела“.

В крайна сметка обаче колегията отхвърли предложенията за съкращаване на щатове в Монтана и Добрич. Ще има обаче съкращения в Перник, Хасково, Пазарджик, Ямбол, Плевен, Силистра, Велико Търново.

Така се получиха общо 9 щата. Решено бе 6 от тях да преминат към СГС, 2 – към спецсъда и 1 – към апелативния спецсъд. Окончателната дума ще е на пленума на ВСС в четвъртък.

Оставащи и откомандировани

На този фон в дневния ред бяха и две предложения за откомандироване на двама съдии от СРС и, съответно, връщането им в Своге и в Пещера. Исканията са на съответните председатели.

Това се случва на базата на ново правомощие на съдийската колегия тя, а не председателят на ВКС да откомандирова съдии от различни райони при доказана нужда (чл. 30 от Закона за съдебната власт, след последните му поправки).

В тази връзка Лозан Панов настоя да се изработи ясна процедура за осъществяването на това правомощие на колективния орган, която да предвижда и изслушване на командироващия и на ръководителя на съда, в който е командироването. Искането бе отклонено.

А решенията за двата случая бяха различни.

Съдийската колегия отказа откомандироване на Мария Димитрова от СРС обратно в Своге. Основният аргумент бе, че вече е взето решение за съкращаването на този щат и прехвърлянето му в СРС по реда на преместването.

Лилия Терзиева-Владимирова обаче се откомандирова от СРС и се връща в Пещера. Преди това Панов изтъкна, че е провел няколко срещи както с председателите на РС-Пещера и ОС-Пазарджик, настояващи за откомандироване, така и с шефа на Софийския районен съд, който е на обратното мнение. Напомни и за декларацията на съдии от СРС, че без командированите колеги ситуацията ще стане кризисна.

От думите на председателя на ВКС стана ясно, че докато миналата година в Пещера са работили само двама съдии и наистина са били претоварени с дела, сега те вече са трима. Така през първото шестмесечие на 2018 г. натовареността в Пещера е намаляла, но в СРС се е увеличила. По тези съображения той е отказал да прекрати командировката на Лилия Терзиева. Спомена и за медийните атаки, свързани с конкретното дело по отхвърлен иск на уволнен от него служител във ВКС.

Драгомир Кояджиков опонира, че в искането на председателите от Пещера и Пазарджик се сочат по 77 дела месечно на съдия в Пещера срещу 79 на магистрат в СРС. Боян Магдалинчев завиши цифрата за Пещера до 108 дела месечно. (Което прозвуча повече от странно).

Всички, без Панов, гласуваха „за“ откомандироването.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.