Последни новини
Home / Законът / Правителството все пак стартира съгласувателна процедура за указа на Младен Маринов

Правителството все пак стартира съгласувателна процедура за указа на Младен Маринов

Defakto.bg
Макар, че премиерът Борисов обяви за „формалност“ искането на държавния глава да бъде спазена изцяло съгласувателната процедура между него и Министерския съвет по освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, правителството е стартирало процедурата,  както изисква законът.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е изпратил до държавния глава Румен Радев съгласувателно писмо във връзка с издаването на указ за Маринов, съобщава сайтът „Гласове“. От президенството са потвърдили инфорамцията.  В документа до държавния глава са описани мотивите за искания от правителството указ за освобождаването на Младен Маринов от сегашния му пост.  Съгласувателното писмо е изпратено във вторник по обяд.

Все още не е ясно кога президентът ще подпише указа, което е задължително  за гласуването на правителствените промени в Народното събрание. Пред журналисти  в  Букурещ  държавният глава подсказа, че пречки няма,  ако  бъде спазена съгласувателната процедура. Война между институциите няма, просто трябва да се спазва  законът, коментира  президентът.

Преди ден Румен Радев обясни позицията си и със становището на проф.Емилия Друмева, която е секретар на държавния глава по правните въпроси.  „Правната уредба на съгласувателната процедура е подробно разписана в Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация. Той  регламентира и отношения с институции и организации, с които МС общува при осъществяване на т.нар.споделена компетентност“ и е задължинтелен както за МС, така и за всички институции“,  казва тя.   Смисълът и предназначението на съгласувателната процедура е да се постига разбирателство и синхрон и чрез диалог да се предотвратява, респективно преодолява възможно напрежение между институциите в държавата“, категорична е проф.Друмева.

Със спазването на процедурата по освобождаването на Младен Маринов и евентуалното издаване на президентски указ, е възможно кандидатурата му да бъде гласувана от Народното събрание в четвъртък, заедно с тези на бъдещите министър на транспорта Росен Желязков и на регионалното развитие Петя Аврамова.

Междувременно  три отделни проекта за персоналните промени в правителството са внесени в Народното събрание от премиера Бойко Борисов. Целта е да бъдат  сменени поне двама от министрите – на транспорта и на регионалното развитие,  след като президентът  още не е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов.  Предложението на Борисов е  от поста първо да бъде освободен Ивайло Московски като министър на транспорта, а неговото място да заеме Росен Желязков. След това ще бъде извършена смяната на Николай Нанков като регионален министър с Петя Аврамова и накрая – Валентин Радев с Младен Маринов.
Тримата министри подадоха оставки след трагичната катастрофа край Своге, в която загинаха 17 души.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.