Последни новини
Home / Законът / Изборът на шеф на апелативната спецпрокуратура: Два прочита за качеството и брака в обвинението (обновена)

Изборът на шеф на апелативната спецпрокуратура: Два прочита за качеството и брака в обвинението (обновена)

Defakto.bg

Изборът за шеф на Апелативната специализирана прокуратура беше отложен поради заболяване на  Емилия Русинова, един от кандидатите за поста. Тя е и настоящия градски прокурор на столицата.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи в прокурорската колегия за заболяването на Русинова, която е изпратила молба, в която се е ангажирала да представи своевременно и  болничен лист. Очакването е изборът да се  проведе след седмица.

Кандидат за поста е и следователят Бойко Атанасов,  един от най-острите критици на настоящото ръководство на прокуратурата. Той беше в сградата на съдебния кадрови орган и беше уведомен от Сотир Цацаров за отложеното гласуване.

Две концепции за управлението на апелативната специализирана прокуратура  се сблъскат в надпревата за избора. Едната е на  следователя Бойко Атанасов, другата на градския прокурор на София Емилия Русинова.

Както Де факто вече писа, този избор изглежда предизвестен, а победата на госпожа Русинова – сигурна.

По-важното обаче е друго – какво предлагат в концепциите си двамата претенденти, каква е визията им за качеството в работата на държавното обвинение, особено на специализираната прокуратура, която освен делата срещу организираната престъпност вече води и тези срещу „високата корупция“.

Бойко Атанасов

Концепцията на Бойко Атанасов впечатли с конкретни цифри, разкрили говорящо съотношение между качеството и брака в работата на спецобвинителите.

Следователят заявява, че са  наложителни  „неотложни промени  в  разследването  на  организирана престъпност и корупционни престъпления„. Слага акцент върху лошото кадрово обезпечаване и настоява „да бъдат назначени  магистрати,   експерти и  съдебни служители, които не се страхуват от организираната престъпност и от разследването на  високопоставени представители на различните власти,  които са  извършили корупционни престъпления“. Предлага също ВСС да прекрати практиката за назначения без конкурс и да се разработят специализирани критерии, които освен отличните професионални качества да отчитат и  неподкупност,  честност,  неподдаване на влияние при вземане на решение, издръжливост при натоварване на кадрите.

И още: Трябва да се работи за  осъдителни присъди, без  тайни сделки, които  излагат авторитета на държавното обвинение.

Най-впечатляващи са изнесените данни за съотношението между качеството и брака  на внесените обвинителни актове“: През 2017 година са внесени 93 обвинителни акта, от които със споразумение са приключили 38  броя,  върнати са  от  съда  26 наказателни дела ,  оправдателните присъди, постановени от СпНС са 10 броя, като 4 влезли в сила са изцяло оправдателни присъди.   Това означава, че само 13  обвинителни акта са били  подплатени с добре свършена работа и всичко това в рамките на една година, е изводът на Атанасов.

През  2017 година сериозно са намалели и  осъдителните присъди по внесени  обвинителни актове  –  от 42 през 2015 година,  31 през 2016 година, те са  29 през 2017 година. Следователят е категоричен, че дейността на всеки прокурор трябва да бъде подложена на експертиза, сега липсва подробен анализ  дали „сделките“ с организираната престъпност имат превантивен и „възпиращ“ ефект за  тежката организирана  престъпност,  нещо което е част от смисъла за  съществуването на специализираните структури.

Емилия Русинова

Концепцията на Емилия Русинова е далеч по-мека, целите – умерени, макар че има и критики.

Като проблем на специализираната прокуратура и тя сочи броя на върнатите от съда дела поради допуснати процесуални нарушения„Макар за 2017 г. да се отчита спад на този показател, намирам, че следва да се обърне сериозно внимание, имайки предвид, че това е основен показател за качеството на работа на институцията като цяло. Обобщените причини в годишните доклади следва да бъдат основата при планирането на адекватни и своевременни мерки в посока отстраняването им“, заявява тя.

Говори също за материалната и техническа обезпеченост на спецобвинението, както и за недостиг на кадрите. (Тази година ВСС проведе няколко процедури по преместване в специализираната прокуратура, в ход е и конкурс).

Ангажира се да положи усилия за повишаване на активността на прокурорите по отношение на делата, взети на специален надзор, „както при първоначалната преценка, така и по делата, които вече са взети на специален надзор и особено относно тези, образувани за корупционни престъпления, извършени от лица с имунитет и др., активизиране на работата, както на пряко наблюдаващите ги прокурори, така и на надзорните прокурори от АСП чрез работа в екип с наблюдаващите прокурори, разследващия и оперативен апарат, както и системно оказване на помощ и даване на препоръки“.

Русинова обещава да прави периодични проверки на висящи преписки и дела, да установява причините за забавянето и да ги преодолява чрез различни механизми. А ако нищо не помогне, да прибятва към санкции.

Настоящият градски прокурор на София отчита „намалялото обществено доверие като цяло към институцията и съдебната власт“. Вижда причините в „неправилна интерпретация и недостатъчна информираност“. И заключава: „Това поражда нуждата от максимална прозрачност, в рамките на позволеното от закона, и повишаване на усилията за задоволяване на обществените очаквания“.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.