Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Уважавам парламента, но привикването по телефона на председателя на ВКС е недопустимо

Лозан Панов: Уважавам парламента, но привикването по телефона на председателя на ВКС е недопустимо

Defakto.bg

В продължение на 2 години очаквам покана от Народното събрание. Миналата седмица получих обаждане по телефона ден преди заседанието.  Отговорих писмено с надеждата, че ще бъда разбран правилно, че формата ни на общуване не е допустима. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов  пред парламента.   Някои от депутатите го посрещнаха с на нож заради  отсъствието му от заседанието на парламента миналата седмица, на което трябваше да бъдат гласувани  докладите за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 година, Висшия съдебен съвет и на прокуратурата.

„Вчера отново бях поканен на днешното заседание по телефона. Вероятно съм последният, който не е разбрал, че телефонните повиквания отдавна са заменили епистоларната форма на общуване между законодателната и съдебната власт“, заявява той. Да, институциите трябва да се уважават и почитат, защото вдъхват живот на правото“, заяви Панов.

„По обясними причини нямам представа колко много се е скъсила дистанцията между властите в България. Макар и да не считам за приемливи новите форми на общуване дойдох, за да изпълня законовите си задължения да представя докладите на съдилищата“, каза председателят на ВКС.

На практика, Лозан Панов постави въпрос, силно наподобяващ  заобиколената от  правителство процедура по издаването на  указ от президента за освобождаването на Младен Маринов, нещо на което държавният глава се противопостави. И издаде указа, след като правителството спази законовата процедура.

От докладите става ясно, че основният проблем пред съдиите остава натовареността.  Лозан Панов настоя за  законодателни мерки за решаване на проблема. Той критикува в края на изявлението си качеството на законотворчеството.

Не лишайвате българските граждани от достъп до правосъдие, накланяйки везната в едната посока, коментира  Лозан Панов  промените в Административно-процесуалния кодекс, приети от парламента.

„Да не се връща колелото на историята обратно. При една млада демокрация трябва да има повече гаранции за опазване на гражданите от административен произвол“, смята той.

„Днес сте депутати, а утре като обикновени граждани ще трябва да живеете по правилата, които самите вие сте създали“, напомни   Панов.

Заместник-председателят на парламента Емил Христов репликира: „Вашето отношение и току-що изказаното към качеството на законите, приемани от Народното събрание, мисля, че не е това е мястото, форума“.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев  заяви, че има напрежение в отношенията между съдебната власт и парламента, както и в самата съдебна власт, което се провокира от поведението на председателя на ВКС Лозан Панов.  „Отделни части на съдебната власт и аз ще бъда конкретен – вие, като председател на Върховния Касационен съд, не отговаряте на това изискване“

Парламентът гласува  докладите за дейността на съдилищата през 2016 и 2017 година, които трябваше да бъдат гласувани миналата седмица, заедно с тези за дейността на Висшия съдебен съвет и на Прокуратурата.  Докладите отчитат увеличение от 13.3% на разглежданите дела от районните съдилища между 2016 и 2017 година. Има ръст и при средната натовареност на районните съдилища в областните центрове.

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.