Последни новини
Home / Законът / Собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков остава за постоянно в ареста

Собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков остава за постоянно в ареста

Defakto.bg

След 12-часово заседание Апелативният специализиран съд  остави за постоянно в ареста собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков. С постоянна мярка в ареста са и  синът на кмета на Карнобат – Иван Димитров и  Белун Хазърбасанов.

Според  спецапелативните съдии  има данни за обосновано предположение, че тримата са част от престъпна група за производство на незаконни цигари, за което основни прокурорски свидетели са полицейски служители, които в продължение на два месеца са наблюдавали фабриката им за производство в Карнобат.  Имало е и свидетелски показания, че Миню Стайков е стоял зад множество еднолични търговски дружества, което създавало благоприятни условия за данъчни престъпления. За Белун Хазърбасанов е установено, че е участвал във фиктивни финансови операции. Третият задържан – Иван Димитров е бил споменат, че  е дал под наем свой имот за фабриката за цигари, от разкриването на която започна и цялото разследване. Трите спецапелативни съдийки записаха в определението си, върху което мислеха почти 7 часа, че обвиненията на Стайков, Хазърбасанов и Димитров са много тежки и това е достатъчно за задържането им под стража. Имало е и опасност да повлияят на свидетели, с което да попречат на разследването, особено по най-новата му линия – неправомерно усвояване на евросредства.

Преди началото на заседанието прокуратурата изненада страните с коментар на шест тома нови доказателства, но които не  не са били приобщени към делото по надлежния ред.

Част от тях съдържат свидетелски показания на млади хора – деца на служители на Миню Стайков, които били принужавани да се регистрират като еднолични дружества и да кандидатстват по европрограмата „Млад фермер“, съобщи БНР.  С така нареченото „обратно писмо“, те се задължавали парите от програмата да дадат на Стайков, което и били направили, според замл- шефа на спецпрокуратурата Димитър Петров. Така алкохолният бос е усвоил 7 милиона лева, твърди обвинението. Така, след като случаят е докладван на ОЛАФ,  Стайков може да се сдоби и с обвинение за злоупотреба с европрограмата „Млад фермер“.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.