Последни новини
Home / Законът / ВСС отказа пари за пилон за флага в сградата на спецправосъдието

ВСС отказа пари за пилон за флага в сградата на спецправосъдието

Defakto.bg

Съветът плащал близо 1 милион годишно за наем на сградата на „Съборна“

Отправено искане за отпускане на средства за монтиране на пилон, на който да се вее националния флаг, е отхвърлено от ВСС. Това обяви днес представляващият съвета и шеф на бюджетната комисия Боян Магдалинчев.

„Вчера в бюджетна комисия мина прословутия пилон, не одобрихме искането. Нормално е, както навсякъде флагът да се сложи на самата сграда, а не да се монтира на пилон, сякаш сме на магистрала „Струма“, категоричен бе Магдалинчев.

Кадровиците днес възложиха стопанисването на сградата на „Черковна“ на председателя на апелативния спецсъд – Георги Ушев. Досега стопанисването е осъществявано от първоинстанционния спецсъд, чийто шеф доскоро беше Ушев, но ВСС има принципно решение, че за съдебните сгради отговарят председателите на по-горните съдилища.

Драгомир Кояджиков обаче попита има ли кадрови ресурс за стопанисването от апелативния спецсъд. И обясни – с дейността са били натоварени двама служители в първоинстанционния съд, които сега вероятно ще бъдат съкратени оттам. Кояджиков поиска отлагане на гласуването, за да се изясни въпросът за обезпечеността.

Възразено бе, че пленумът взема принципното решение за възлагане на стопанисването, а вече съдийската колегия ще преценява за кадрите. Със 17 на 2 гласа стопанисването бе прехвърлено.

Спецсъдилищата и прокуратури получиха и нова сграда на ул. „Стамболийски“, но няма скоро да се нанесат там – предстои обширен ремонт.

Друга столична съдебна сграда – на ул. „Раковски“ 185, в момента предоставена на СГП, ще премине за ползване от част от администрацията на ВСС. В тази сграда навремето бе следствен отдел, който се занимаваше с транспортните престъпления, но в момента СГП не я ползва. В същото време част от администрацията на съдебния съвет е под наем на ул.“Съборна“, където няколко години подред работеше и целият ВСС. В момента обаче за тези помещения се плаща най-високият наем – 76 000 лв., което прави близо 1 млн.лв. на година, отчете Магдалинчев.

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.