Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор поиска да се криминализира производството на нелегални цигари

Главният прокурор поиска да се криминализира производството на нелегални цигари

Defakto.bg

Запорирано е цялото имущество на семейството на Ветко и Маринела Арабаджиеви, това ще последва и  имотите на Миню Стайков, заяви Цацаров

Да се криминализира  производството на нелегални цигари поиска  главният прокурор Сотир Цацаров  по време на изслушването му от парламентарната комисия за противодействие на сивата икономика. Изслушавн бе и новият вътрешен министър Младен Маринов.

В момента Наказателният кодекс предвижда  наказателна отговорност само за онези, които държат или продават нелегални цигари.  Главният прокурор предлага да се е наказва и производството на цигари, а вместо продажбата в закона да се запише, че наказателна отговорност се търси за разпространение, което е по-широк термин. Цацаров предлага да се обсъди с икономическото министерство дали може да се въведе някакъв лицензионен или регистрационен режим, защото се оказва, че безпрепятствено могат да се продават, препродават и рециклират машини за производство на нелегални цигари.

Преди да представи предложенията си, Цацаров обяви, че всяка година държавата губи близо 500 млн. лв. от незаконна продажба на цигари и че голяма част от незаконно произведените цигари се разпространяват на изключително високи цени в чужбина. Ето как Сотир Цацаров описа  нелегалното производство на цигари:

Модерни машини, на практика цели поточни линии, които освен всичко друго, са и мобилни – могат да бъдат преместени без особени проблеми от един в друг град при пригодени халета за това, или дори вън от територията на страната, на територията на друга държава – извън или в Европейския съюз. На второ място – пълна автономност на производството. Производството на практика е от закрит тип. В две от основните фабрики работниците са чужди граждани от бивши съветски републики. Те пристигат в България с оглед участието им в един пълен производствен цикъл, живеят при абсолютно закрити условия на територията на фабриките, където са осигурени от своите, ако мога така да се изразя, работодатели с всичко – от кухнята, през фитнеса, до достъпа за Интернет в почивното време, и не напускат територията на фабриката, докато поръчаната „порция“ не се произведе и не напусне тази фабрика, след което те заминават в посока Армения или Украйна, откъдето са дошли.
Главният прокурор коментира и  избора на новия вътрешен министър Младен Маринов по повод скептицизма на президента Радев за този вот.  Цацаров заяви, че изключително уважава професионализма на новия вътрешен министър, че ще работи добре с него и определи изказванията на президента като политически.

Всъщност президентът нарече парадоксален избора на Маринов, след като министър – председателят смени вътрешния министър за „мърлява“ работа, по една от оценките на Борисов, а на неговото място поставя главсека, който е професионалната фигура, от която зависи организацията и изпълнението на дейността в МВР. Отговор на този въпрос никой в четвъртък не се нае да даде.

Междувременно стана ясно, че Специализираният наказателен съд е запорирал цялото имущество на семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви. Заместник-главният прокурор Иван Гешев  обясни, че разследването на случая „Арабаджиеви“ продължава на пълни обороти с разпит на свидетели и още експертизи. Продължава издирването на двамата.

Запор ще бъде искан и за имуществото на собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, заяви  главният прокурор. Стайков е в ареста именно за незаконно производство на цигари.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.