Последни новини
Home / Законът / Кадровиците ще заседават “на закрито” за нова Съдебна палата във Варна

Кадровиците ще заседават “на закрито” за нова Съдебна палата във Варна

Defakto.bg

С 12 срещу 7 гласа Висшият съдебен съвет реши да проведе закрито, “работно” заседание по подновената тема за изграждането на нова Съдебна палата във Варна. То ще е на 25 октомври в морския град и ще съвпадне с честването на 140-а годишнина от създаването на Окръжен съд – Варна.

Инициативата за ново обсъждане е на председателя на апелативния съд в града Ванухи Аракелян, точката влезе допълнително в днешния дневен ред. В края на март кадровиците се занимаха с новата Съдебна палата, за която се говори от десетилетия, а като правосъден министър в кабинета “Станишев” Миглена Тачева дори бе направила първа копка. От миналата година правистите във Варна обаче се активизираха, създаден бе и обществен съвет, предлагат се няколко варианта за обсъждане.

Днес предствавляващият ВСС Боян Магдалинчев информира, че има идея новата палата да се строи на терен на Министерството на правосъдието от 23 дка, но и от МП май имали претенции към него. Заговори се и за суми от порядъка на 120 млн.лв.

И така се стигна до идеята пътуването на кадровиците до морето за юбилея на окръжния съд да се съвмести със заседание на ВСС, НО “работно”. Това е формулата, по която няколко поред съвета през годините си спестяват изпълнението на законовото изискване за публичност на заседанията им. Този състав на ВСС вече имаше една “работна” сбирка в края на миналата година, след която започнаха ключови кадрови промени в администрацията.

В Закона няма “работни” заседания на ВСС, подчерта днес Атанаска Дишева. Затова и във Варна заседанието трябва да е публично, с осигуряване на излъчването му, смяташе тя.

Става дума за предварително изслушване на становищата на колегите там, за запознаване, контрира Боян Магдалинчев и настоя за “работния” вариант. Тази теза – очаквано – събра мнозинство.

About De Fakto

Проверете също

СГС отказа да разпусне партия “Възраждане”, аргументите за установени пост фактум пороци при учредяването й не важат

Партията легитимно и активно е участвала в обществения живот и не е нарушавала закона Софийският …

Сотир Цацаров: Не съм виждал по- екзотична фигура от тази на “специалния прокурор” за разследване на Главния

По екзотична идея от  тази фигура на  “специалния” прокурор, който ще разследва  главния и  заместниците …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.