Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът и шефът на БЧК искат проверка на прокуратурата за похарчените пари след взрива в Хитрино (обновена)

Омбудсманът и шефът на БЧК искат проверка на прокуратурата за похарчените пари след взрива в Хитрино (обновена)

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова се  обръща  към главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходването на публични пари,  предоставени за пострадалото население на с. Хитрино, след взрива в края на 2016 г., от Министерството на труда и социалната политика през фонд „Социална закрила“.

Повод за искането са множеството жалби от жители на селото, които на място в мобилната приемна на омбудсмана на 18 септември 2018 г. са потърсили  съдействие, заради съмнения за злоупотреби.

За да се осигури публичност и прозрачност на разходваните средства омбудсманът Манолова и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров ще предадат на Сотир Цацаров  на  21 септември 2018 г., в 13.00 часа и всички документи от работата на Националния обществен съвет по благотворителната кампанията на БЧК за с. Хитрино с настояване за пълна проверка на усвоените до момента суми.

По-късно пред журналисти Манолова подчерта, че хората са изразили недоволство и притеснения от липсата на публичност и прозрачност за начина, по който са изразходени 5-те милиона лева, отпуснати от държавата и преведени през фонд „Социална закрила“ от социалното министерство.
„Споделиха притеснения и тревоги във връзка с това, че според тях, са извършвани ремонти на сгради, които не са били пострадали, на сгради, които са необитаеми, а в същото време ремонти на пострадали сгради или не са започнати,
или изобщо не са довършени. Те имат своите съмнения, гражданите бяха гневни, над 100 души присъстваха в моята приемна, подадоха се близо 70 жалби, има огромно недоволство. Хората искат пълна прозрачност и щателна проверка за това
как са изразходвани средствата, които са вложени в ремонтите в Хитрино“, заяви омбудсманът.
По втория източник на финансиране – дарителската сметка, открита от БЧК, Манолова разясни, че са постъпили 2 млн. и 76 хил. лв., които са били изразходвани след решение на Национален обществен съвет с представители на всички медии и много институции, на който омбудсманът и председателят на червенокръстката организация Христо Григоров са съпредседатели.
„Нека да кажа ясно – жалби по отношение на изразходването на средства от дарителската кампанията на БЧК няма, защото те основно бяха насочени към обзавеждане и към закупуване на електроуреди, тъй като ние настояхме хората сами да решават какви уреди, от коя фирма и да им бъдат осребрявани фактурите – оплаквания за изразходването на тези средства няма. Но въпреки това, ние с г-н Григоров внесохме при главния прокурор и абсолютно всички документи, протоколи, отчетност по дарителската кампания, за която носим отговорност, за да няма съмнение, че има тенденциозност“, обясни още Манолова.
„Третият източник на финансиране са средствата от дарителската сметка, открита от Община Хитрино – това са средства, които директно са постъпвали в Община Хитрино и имаше въпроси по отношение на тези пари, така че прокуратурата ще се ангажира с провеждането на проверка и на тяхното изразходване“, заяви още омбудсманът.
Тя каза, че е готова да предостави на прокуратурата всички жалби на гражданите от Хитрино, след тяхното изрично съгласие.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.