Последни новини
Home / Законът / Работниците на „Винпром Карнобат“на протест: Държавата е впрегната да унищожи завода

Работниците на „Винпром Карнобат“на протест: Държавата е впрегната да унищожи завода

Defakto.bg
Полицията опитва да премести автобус от жп линията, но никой от шофьорите не си признава, че го шофира.Снимка bTV.

Няколкостотин работници от „Винпром Карнобат“  блокираха жп линията Бургас – София, като израз на  недоволството си от затварянето на завода от агенция „Митници“.

Протестиращите работници на „Винпром Карнобат“ се готвят да затворят и магистрала „Тракия“, съобщи БНР.  Втори ден те недоволстват заради затварянето на завода от агенция „Митници“. Близо 3000 души остават без работа.  Според  Йовко Йовков – един от директорите на производства,  заповедта за затварянето е устна и идва от най-високо ниво.

„За мен – големи частни интереси. Държавата защитава други частни интереси – на конкурента. Просто е впрегната държавната машина. От 5-и септември средно в заводите присъстват между 40 митничари и толкова жандармерия. Това е всеки ден. Това е огромен ресурс на държавата“, казва пред БНР той.

„Констатирани са множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове. Ще бъдат предприети действия за обезпечаване на доказателствата чрез запечатване на обектите при първоначален срок от 48 часа, съгласно реда на ДОПК. Мярката може да бъде продължена с определение от компетентния съд“, е официалният коментар от митниците.

Работниците ще останат пред винпрома. Те се подготвят да затворят и автомагистрала „Тракия“.

Специализираната прокуратура влезе в началото на септември в офисите на „Винпром Карнобат“, „Сис индъстрийс“ и „Топаз мел“ в акция срещу укриване на данъци и пране на пари. Тогава бизнесменът Миню Стайков и още 10 души бяха задържани.

Собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков е в ареста с обвинение за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

От изявление в петък на главния прокурор Сотир Цацаров стана ясно, че производството на  нелегални цигари не е престъпление по Наказателния кодекс. Евентуална промяна в закона,  която поиска той (да се криминализира нелегалното производство на цигари) , ще действа занапред и няма да засегне висящите дела, напомнят юристи.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.