Последни новини
Home / Законът / Расте напрежението от затварянето на „Винпром Карнобат“, протестите не стихват

Расте напрежението от затварянето на „Винпром Карнобат“, протестите не стихват

Defakto.bg

Уж обвинението е за производство на нелегални цигари, пък затварят винзавода, коментира журналистът Иван Бакалов

Работници от запечатаните заводи на Миню Стайков край Карнобат отново протестират тази сутрин срещу затварянето на обектите. От мястото на събитието информира БНР.

Става ясно, че жандармерията охранява железопътната линия Бургас – София, която е в непосредствена близост до завода и вчера за три часа беше блокирана (на снимката, БНР). С плакати и знамена протестиращите работници  стоят пред портала на производствената база.  Те обвиняват в лъжа директорът на агенция „Митници“ в Бургас Валери Стефанов, който каза вчера, че има писмена заповед за запечатването на трите фабрики за спиртни напитки на „Винпром Карнобат“. „Заповед има, но тя е само за извършването на проверка“, каза инженер-технологът и директор на един от данъчните складове Танчо Драгиев. Освен това отново Валери Стефанов обяви, че камионите с грозде могат да разтоварват продукцията си в завода.  Да, но базата за дестилация е запечатана и обработката на грозде е невъзможна. Затова и камионите с продукция чакат отпред. Протеста на работниците е спонтанен, няма сценарий и не е ясно как ще продължи.

Над 300 служители на затворените от агенция „Митници“ фабрики за алкохол снощи са се събрали за два часа на централния площад в Карнобат с искане да бъдат запазени работните им места.  Близо 10 милиона лева са загубите за двата дни, в които производството е спряно, каза за кореспондента ни Даниела Костадинова търговският директор Емил Пилев и допълни:

„Ние при това положение на практика затваряме бизнеса на цялата фирма и всичките тези хора остават на улицата. Това е половината град, плюс това около нас има много други фирми, които зависят от нас – доставчици на грозде, доставчици на материали, банки“.

„Обричат ни на глад“, заявиха протестиращите. „Ние работим цялото семейство в този завод. Ако останем на улицата, ние умираме гладни“.  „Ние мислим, че това е свързано с господин Стайков. Те просто търсят нещо да намерят, за да го обвинят, ама страдат сума ти негови работници“.

Въпреки че от агенция „Митници“ са позволили камионите с грозде да влязат във „Винпром Карнобат“ вчера, там производството е спряно, допълни търговският директор на фирмата .

Затварянето на винпрома в Карнобат е престъпно  действие,  коментира журналистът Иван Бакалов в e-vestnik.

„Могат да правят проверки и ревизия на акцизни складове и без да затварят завод с 1500 работници. По време на гроздобер.

Уж нещо цигарено производство, пък затвориха винпром“.  Ако заподозреният собственик на завода  Миню Стайков се окаже виновен – осъдете го, но “ но защо затваряте и спирате производството“, пита  той.  „Да съсипете, а не да осъдите“,  е целта,  според Бакалов, който директно обвинява правителството за безрецедентните действията.

Конкуренцията да не се радва, защото утре същата клика ще удари и тях по подобен начин“, препоръчва Бакалов.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.