Последни новини
Home / Законът / Нелегалното производство на цигари ще бъде записано като престъпление

Нелегалното производство на цигари ще бъде записано като престъпление

Defakto.bg

Нелегалното производство на акцизни стоки ще бъде записано и преследвано като престъпление по Наказателния кодекс, заяви главният прокурор  на пресконференция в Министерството на финансите.

“Сега имаме възможността с оглед всичкото това, което до момента се е случило или не се е случило, ако законът продължава да съществува в този вид, той ще толерира нелегалното производство“, разясни Цацаров.  Към момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им. С други промени в закона ще бъде въведен и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат акцизните стоки. Срокът за разписване на промените е до края на следващата седмица.

Решението за промените в закона е взето на среща, организирана от финансовия министър и с участието на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, на правосъдието Цецка Цачева и на председателя на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

За същински повод на “откритието” ,  че нелегалното производство на цигари не е престъпление в момента, се смята арестът на Миню Стайков, собственик на винзавода “Карнобат”, обвинен за нелегално производство, данъчни престъпления и участие в организирана престъпна група.  Правилото е, че промените в закона действат занапред, а по време на висящи производства – само ако са по-благоприятни за обвиняемия.

About De Fakto

Проверете също

Бивши шефове в ГДБОП влизат в съда по обвинение за подкупи

Специализираната прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу бившия началник на отдел “Наркотици” в ГДБОП …

На финала на мандата: Цялостна реформа на несъстоятелността

Цялостна реформа в производството по несъстоятелност, чрез изменения и допълнения на Търговския закон, предлага Министерството …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.