Последни новини
Home / Законът / Нови граници на съдебните райони: Част от софийските дела да минат в Костинброд, Елин Пелин, Перник и Самоков (допълнена)

Нови граници на съдебните райони: Част от софийските дела да минат в Костинброд, Елин Пелин, Перник и Самоков (допълнена)

Defakto.bg

Съдийската колегия отложи обсъждането без дата

Промяна на границите на съдебните райони предлагат Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков от ВСС. Инициативата им бе в дневния ред на съдийската колегия днес, но след дебат се отложи – трябвали работни групи и съгласуване. От което става ясно, че скоро няма да види бял свят. Но и шансът не е зачертан.

Схема на новата съдебна карта около София

Най-общо двамата настояват за прерайониране в София, при което отдалечени от центъра на столицата кметства, квартали и села да преминат към близките районни съдилища в Костинброд, Елин Пелин, Перник и Самоков. Втора инстанция за тях, съответно става Софийският окръжен съд, в момента е СГС.

Идеята не е нова, вече беше лансирана от Красимир Влахов като бивш председател на Софийския районен съд, като начин за решаване на проблема със свръхнатовареността на СРС. Тогава обаче до такова решение не се стигна.

Даниела Марчева

Сега Марчева и Кояджиков отново се позовават на натовареността в София – СРС и СГС (която е втора инстанция на районния съд) и сочат възможността за промяна на границите на съдебните райони, дадени в Закона за съдебната власт. Определянето на границите на съдебните райони е в правомощията на ВСС, като те могат да не съвпадат с административно-териториалното деление на страната. За целта се изисква само съгласуване с министъра на правосъдието.

Драгомир Кояджиков

Какво конкретно предлагат Марчева и Кояджиков?

Кметствата от район Нови Искър да преминат към съдебния район на РС-Костинброд. Става дума за град Нови Искър и селата Мировяне, Житен, Доброславци, Балша, Кътина, Подгумер,  Световрачене, Кубратово, Негован, Чепинци, Локорско и Войнеговци.

Кметствата на Волуяк и Мрамор, които са към район Връбница, също да преминат към РС-Костинброд.  В този съдебен район да е и кметството на  Клисура, което е към район Банкя. Но Банкя остава към СРС.

Кметствата от район Кремиковци да преминат към РС-Елин Пелин. Това са селата Яна, Желява, Долни Богров, Горни Богров, град Бухово, кварталите Ботунец, Враждебна, Кремиковци, Сеславци, Челопечене.

Към РС-Елин Пелин да преминат и кметствата на селата Кривина, Герман, Железница, Лозен, които са към район Панчарево. Самото Панчарево обаче остава към СРС.

Кметство Мало Бучино, което е към район Овча Купел, да премине към съдебния район на РС-Перник.

Към РС-Перник да преминат и кметствата на Владая и Мърчаево, които са към район Витоша.

Кметствата на Долни Пасарел и Плана, които са към район Панчарево, да преминат към РС-Самоков.

Според представената от вносителите статистика, ако предлаганата промяна стане факт, делата в СРС ще намалеят с общо 6078 броя (заповедни, искови и наказателни производства). Съответно делата в РС-Елин Пелин ще се увличат с 1802 броя, в РС-Костинброд – с 3601 броя, в РС-Перник – с 592 броя и в РС-Самоков – с 83 броя.

Дебатът

Кадровици настояха за отлагане, тъй като въпросът е много сериозен, изисква консултации и обсъждане. Председателят на ВАС Георги Чолаков обяви, че прерайониране не може да се прави току-така, то ще рефлектира и върху административните съдилища – в Перник и за София-област, касае полицията, нотариусите, частните изпълнители.

Боряна Димитрова напомни, че в момента се работи и по проект за прекрояване на съдебната карта, който струва милиони.

Атанаска Дишева изтъкна, че идеята е добра, но да се внесе само от двама членове на комисията по натовареността е заобикаляне на останалите. Имаме да свършим много работа преди промяна на районирането, нужни са данни колко от делата на СРС ще преминат към цитираните районни съдилища, за да направим обоснована преценка, категорична бе Дишева.

Вносителите се защитиха. Идеята не е нова, от 2011 г. е, внесена от тогавашните председатели на СРС и на СРП, но е срещнала много силен отпор на нотариусите, отговори Даниела Марчева. Каза и че има представена статистика за година и половина назад. А стремежът им е бил да започне дебатът и процедурата и тъй като решението е от компетентността на пленума на ВСС той да създаде работна група. Нали всички казват, че идеята е добра, осъществима и т.н., напомни тя.

Драгомир Кояджиков додаде: „Мина една година от нашия мандат, за натовареността дотук – само лакардии. дайте да стартираме тази процедура – ЗСВ казва с решение на пленума по предложение на една от колегиите. Тогава да се искат становища и от прокуратурата, и от председателите на административните съдилища в Перник и София-област. Но щом мнозинството е неподготвено, да го оттеглим и дайте сигнал кога да го внесем отново!“

В крайна смека колегията реши, че отлага разглеждането на предложението без дата. И възлага на комисията по съдебна карта и натовареност изготвяне на подробно становище „след съгласуване с всички заинтересовани страни и институции, след съобразяване с проекта за съдебната карта“.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Един коментар

  1. Георги Костов

    с.клисура е с кметски наместник и е с 40 регистрирани жители . Те до София не могат да стигнат , камо ли до Костинброд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.