Последни новини
Home / Законът / Парното и топлата вода поскъпват с 8%. КЕВР дължи обяснение за всяка десета увеличение, зове омбудсманът

Парното и топлата вода поскъпват с 8%. КЕВР дължи обяснение за всяка десета увеличение, зове омбудсманът

Defakto.bg

Парното и топлата вода ще поскъпнат средно с 8 процента за страната от началото на отоплителния сезон, стана ясно от изявление на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов.  КЕВР е намерила  буфер да не се променя цената на електрическата енергия, добави още  той.    Поскъпването на топлоенергията е в резултат на повишаването на цената на природния газ от октомври.  Въпреки, че синьото гориво ще поскъпне с близо 14%, реалното повишение за крайните потребители на газ ще бъде с 8%, каза Иванов:

„Цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По този начин всеки, който ще плаща за доставения му природен газ, ще плаща с 8% повече, а не с 13,89“.

Омбудсманът Мая Манолова призова обаче регулатора да обясни подробно как определя цените.  Всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована,  каза омбудсманът по време на открито заседание на КЕВР по заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за  14% увеличение на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г.

Призивът й бе обяснен с факта,че предстои поскъпване на живота.  „Това  повишение  ще увеличи много други цени – на парното, топлата вода, повечето стоки и услуги. С една дума, очаква се поскъпване на живота като цяло. Важно е КЕВР да обоснове процента на увеличение на цената на природния газ и да го направи публично и прозрачно“, заяви тя.

Омбудсманът заяви още, че анализът на експертите от институцията показва, че  няма отговор защо доставната цена на природния газ към хода на газопреносната мрежа е 11.1 %.

“ В доклада на КЕВР няма ясен анализ защо е взето такова увеличение и защо с точно такъв процент?  Би следвало да има ясен отговор на въпросите кои са алтернативните горива, на база на които са направени тези изчисления; кои са международните пазари, от които са взаимствани тези цени; кои периоди се сравняват в този доклад и защо е взет процентът 11.1, при положение, че според доклада на КЕВР увеличението варира между 8.50% и 11.1%  Защо не е прието средно между 8.5 и 11.1% увеличение, попита Манолова.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.