Последни новини
Home / Законът / Парното и топлата вода поскъпват с 8%. КЕВР дължи обяснение за всяка десета увеличение, зове омбудсманът

Парното и топлата вода поскъпват с 8%. КЕВР дължи обяснение за всяка десета увеличение, зове омбудсманът

Defakto.bg

Парното и топлата вода ще поскъпнат средно с 8 процента за страната от началото на отоплителния сезон, стана ясно от изявление на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов.  КЕВР е намерила  буфер да не се променя цената на електрическата енергия, добави още  той.    Поскъпването на топлоенергията е в резултат на повишаването на цената на природния газ от октомври.  Въпреки, че синьото гориво ще поскъпне с близо 14%, реалното повишение за крайните потребители на газ ще бъде с 8%, каза Иванов:

„Цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По този начин всеки, който ще плаща за доставения му природен газ, ще плаща с 8% повече, а не с 13,89“.

Омбудсманът Мая Манолова призова обаче регулатора да обясни подробно как определя цените.  Всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована,  каза омбудсманът по време на открито заседание на КЕВР по заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за  14% увеличение на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г.

Призивът й бе обяснен с факта,че предстои поскъпване на живота.  „Това  повишение  ще увеличи много други цени – на парното, топлата вода, повечето стоки и услуги. С една дума, очаква се поскъпване на живота като цяло. Важно е КЕВР да обоснове процента на увеличение на цената на природния газ и да го направи публично и прозрачно“, заяви тя.

Омбудсманът заяви още, че анализът на експертите от институцията показва, че  няма отговор защо доставната цена на природния газ към хода на газопреносната мрежа е 11.1 %.

“ В доклада на КЕВР няма ясен анализ защо е взето такова увеличение и защо с точно такъв процент?  Би следвало да има ясен отговор на въпросите кои са алтернативните горива, на база на които са направени тези изчисления; кои са международните пазари, от които са взаимствани тези цени; кои периоди се сравняват в този доклад и защо е взет процентът 11.1, при положение, че според доклада на КЕВР увеличението варира между 8.50% и 11.1%  Защо не е прието средно между 8.5 и 11.1% увеличение, попита Манолова.

About De Fakto

Проверете също

Отвод на кадровици блокира становище за кариерните им бонуси до Конституционния съд

Пленумът на ВСС няма да взема становище по конституционното дело срещу новите кариерни бонуси за …

Бившият шеф на IT-отдела на ВСС осъди съвета за незаконно уволнение

Валери Михайлов, дългогодишен шеф на дирекцията за информационни технологии на ВСС, е осъдил съвета за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.