Последни новини
Home / Законът / Почетно пенсионират от днес съдия Александър Еленков, оставаха му дни мандат в КАК

Почетно пенсионират от днес съдия Александър Еленков, оставаха му дни мандат в КАК

Defakto.bg

Известният съдия Александър Еленков става пенсионер от днес. Това гласува колегията на ВСС, като изпраща магистрата с личен почетен знак – първа степен – златен.

Александър Еленков е дългогодишен съдия във Върховния административен съд, носител на приза „Юрист на годината“, номиниран от негови колеги за множество решения.

След създаването на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) стана неин член и бе преизбран за втори мандат. До края на мандата му в КАК оставаха броени дни – той изтича на 4 октомври.

Днес по този повод във ВСС имаше дебат откога да влезе в сила решението за пенсиониране. Едното предложение – събрало мнозинство – на председателя на ВАС Георги Чолаков, бе за влизане в сила още от днес. Чолаков се мотивира с факта, че колегията принципно се е произнесла как пенсионирането на магистратите става от деня, следващ деня на навършването на 65-годишна възраст. В случая с Еленков той е навършил възрастта през август – тогава не е обсъдено (това заседание нямаше кворим) и затова следвало да се пенсионира от днес.

Втората позиция бе решението да е в сила от 4 октомври, когато изтича мандатът на действащия състав на КАК. Членове на съвета напомниха, че именно по този начин са пенсионирани вече съдии, членове на КАК. А и освен Еленков в момента там имало и други на пенсионна възраст.

 

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.