Последни новини
Home / Законът / Съдиите във ВСС пак стопираха повишението по стари конкурси, почват процедура за отмяна

Съдиите във ВСС пак стопираха повишението по стари конкурси, почват процедура за отмяна

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС отново стопира три конкретни назначения по „стари“ конкурси и ще изчаква решението по конкретно дело във Върховния административен съд. Това решиха кадровиците с 8 срещу 5 гласа, след оживен дебат.

Става дума за приложението на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, предвиждащ назначение на първите останали „под чертата“ по конкурс, проведен в рамките на 9 месеца преди освобождаването на конкретните длъжности. Този текст вече бе оспорен пред Конституционния съд, който не откри противоконституционност. Днес обаче спорът бе за нормата в Наредба за конкурсите, приета през 2017 г. от предния ВСС. Параграф 6 там предвижда, че възможността за назначение по „стари конкурси“ важи и за заварените случаи – т.е. и за конкурсите, проведени до 9 август 2016 г., когато влиза в сила промяната в закона. А по този ред вече са извършени 39 назначения в окръжните и върховните съдилища.

Кадровиците трябваше да се произнесат по нови три конкретни молби от съдии – Таня Кандилова, Екатерина Стоева и Галя Вълкова. Кандилова е подала молба за повишение в Софийския окръжен съд, а Стоева и Вълкова – в СГС. Разглеждането на молбите им е било спряно в изчакване на решението на КС. Но съдийската колегия отново спря произнасянето си, този път в изчакване на окончателното решение на Върховния административен съд, пред който е оспорен параграф 6 от наредбата за заварените случаи.

На фона на вече извършените назначения това изглеждаше доста несправедливо.

Също днес кадровиците се занимаха и с предложение на Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков изобщо за отмяна на въпросния параграф 6 от наредбата за конкурсите, с аргумента, че е недопустимо да се придава обратно действие на тази норма.

Тук също имаше дебат в различни посоки. Включително, че тъй като става дума за подзаконов нормативен акт, трябва да се извърви цялата процедура за неговата отмяна, регламентирана в ЗНА. За това гласуваха мнозинството от кадровиците – то ест и те виждат проблеми в прилагането на назначенията за „заварените“ случаи.

Имаше и други мнения обаче. Вероника Имова, която в предния мандат на ВСС оглавяваше Комисията по атестирането и конкурсите, напомни за водените тогава сериозни спорове и, в крайна сметка, достигането до общо решение за съдии и прокурори. Като сериозен аргумент срещу пипането на параграф 6 изтъкна и извършените вече 39 съдийски назначения по него от колегията, и то с мнозинство.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.