Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов отказва на БСП да е кандидат за Конституционния съд, изборът бил предрешен

Янаки Стоилов отказва на БСП да е кандидат за Конституционния съд, изборът бил предрешен

Defakto.bg

Дългогодишният парламентарист и специалист по конституционно право Янаки Стоилов е оттеглил кандидатурата си за конституционен съдия, номиниран от БСП. Това обяви днес лидерът на партията Корнелия Нинова.

Позицията на Стоилов е, че „това състезание изглежда предрешено и той е отказал да участва в предварително договорено политическо решение“, каза Нинова. Разговорът е проведен днес, преди заседанието на Изпълнителното бюро. При това положение и при изложените мотиви социалистите имат един ден да решат дали изобщо да номинират кандидат за КС при настоящата ротация в съда. Срокът депутатите да издигат претенденти е до края на деня утре, 26 септември.

Парламентът трябва да избере един нов конституционен съдия. А в събота шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви номинацията на управляващите (ГЕРБ и патриоти) – доскорошният зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов. И положително изненада публиката с тази кандидатура. Ако БСП реши да не издига претендент, Влахов може да остане единствена номинация.

При ротацията в КС тази година съдебната власт трябва да посочи двама, а президентът – един нов съдия.

На свикано на 1 октомври Общо събрание на двете върховни съдилища – ВКС и ВАС магистратите ще разискват правилата за този отговорен вот, включително и предварително номиниране на кандидатите. Досега при избора за КС върховните съдии издигаха претенденти в деня, в който ги и и гласуваха. Очаква се, по традиция, тази година излъчените двама за КС да се поделят поравно между касационния и административния съд. Чува се, че един от претендентите може да е Соня Янкулова от ВАС – тя бе издигната от съдии и за нов председател на съда, но загуби в конкуренцията с Георги Чолаков. За евентуална номинация се спряга и името на бившия шеф на ВАС Георги Колев. От страна на ВКС отдавна се говори за издигането на зам.-председателя Павлина Панова, но със сигурност ще има и други. Изборът ще е на 25 октомври.

Новите четирима в КС трябва да положат клетва на 13 ноември.

 

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.