Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов отказва на БСП да е кандидат за Конституционния съд, изборът бил предрешен

Янаки Стоилов отказва на БСП да е кандидат за Конституционния съд, изборът бил предрешен

Defakto.bg

Дългогодишният парламентарист и специалист по конституционно право Янаки Стоилов е оттеглил кандидатурата си за конституционен съдия, номиниран от БСП. Това обяви днес лидерът на партията Корнелия Нинова.

Позицията на Стоилов е, че “това състезание изглежда предрешено и той е отказал да участва в предварително договорено политическо решение”, каза Нинова. Разговорът е проведен днес, преди заседанието на Изпълнителното бюро. При това положение и при изложените мотиви социалистите имат един ден да решат дали изобщо да номинират кандидат за КС при настоящата ротация в съда. Срокът депутатите да издигат претенденти е до края на деня утре, 26 септември.

Парламентът трябва да избере един нов конституционен съдия. А в събота шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви номинацията на управляващите (ГЕРБ и патриоти) – доскорошният зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов. И положително изненада публиката с тази кандидатура. Ако БСП реши да не издига претендент, Влахов може да остане единствена номинация.

При ротацията в КС тази година съдебната власт трябва да посочи двама, а президентът – един нов съдия.

На свикано на 1 октомври Общо събрание на двете върховни съдилища – ВКС и ВАС магистратите ще разискват правилата за този отговорен вот, включително и предварително номиниране на кандидатите. Досега при избора за КС върховните съдии издигаха претенденти в деня, в който ги и и гласуваха. Очаква се, по традиция, тази година излъчените двама за КС да се поделят поравно между касационния и административния съд. Чува се, че един от претендентите може да е Соня Янкулова от ВАС – тя бе издигната от съдии и за нов председател на съда, но загуби в конкуренцията с Георги Чолаков. За евентуална номинация се спряга и името на бившия шеф на ВАС Георги Колев. От страна на ВКС отдавна се говори за издигането на зам.-председателя Павлина Панова, но със сигурност ще има и други. Изборът ще е на 25 октомври.

Новите четирима в КС трябва да положат клетва на 13 ноември.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.