Последни новини
Home / Законът / За пореден път властта се кани да заобиколи обещанията си, че таванът на пенсиите отпада

За пореден път властта се кани да заобиколи обещанията си, че таванът на пенсиите отпада

Defakto.bg
Хасан Адемов
По закон, таванът на пенсиите  трябва „да падне“  от 1 януари 2019 г., а за отпуснатите през 2018 г. пенсии се предвижда преизчисляване по ново съотношение – 40% от максималния осигурителен доход или 1040 лв.   Това напомни пред БНТ  Хасан Адемов,  председател на социалната комисия в парлемента.

Председателят на социалната комисия обясни, че:   „Има внесена петиция до председателя на НС Цвета Караянчева, в която са събрани подписи с искане за отпадане на тавана не само за новоотпуснати пенсии, а за всички с ограничен размер, те са около 65 000, по информация на НОИ. За да се случи това, са необходими допълнителни 155 млн. лв“, каза Адемов.

Проблемът не е във финансовия ресурс, а че хората с ограничен таван на пенсиите се чувстват дискриминирани, заяви още  Адемов. Затова трябвало да се проведе дискусия и даде публичност на исканията, за да се вземе решение.

До 1997 г. на практика не е съществувал регистър на осигурените лица и тъкмо затова таванът през 2019 г. трябва да отпадне, защото е ясно, че има пряка връзка между осигуряването и размера на пенсиите, даде да се разбере Адемов.

Изненадващо обаче вчера финансовият министър Владислав Горанов постави под съмнение влизането в сила на разпоредбите на закона (Кодекса за социално осигуряване – КСО ) заради неясноти по контрола на пенсиите до 1997г. Не бе репликиран, че това не е  грижа на гражданите, чиито реално придобити права държавата „приватизира“

Социалният министър Бисер Петков, който десетки пъти даде изявления пред медиите, че т.нар. таван на пенсиите окончателно си отива  през 2019 г., направи смайващо изявление – това зависело и от общественото мнение, очевидно, не  от високите индивидуални  осигуровки, внасяни такива, каквито държавата ги е определила.

За първи път през 2000 година, когато влезе в сила  КСО,  бе прието таванът на пенсиите да отпадне през 2003 г.  Оттогава досега той „пада“ на всеки 4 г. , преди клетвите на всяко ново правителство.   В предизборните  си  обещания  ГЕРБ неизменно се кълнеше, че на ограничението ще бъде казано сбогом.  Още в  реформата на кабинета „Борисов 2” бе записано,  че таванът върху реалния размер на пенсиите  остава в сила само до 31 декември 2018 г., и сетне отпада.  Анализ на Националния осигурителен институт казваше, че  само за 2014 г. държавата е икономисала по  8,852 млн. лв. на месец от съществуването на таван на пенсиите. За 2017 г. „спестяванията“ са 11 6581 990 лв.от разликата между тавана и действителния размер на пенсията на близо 60 хил души.

Но  наближи ли времето  да се възстанови справедливостта,   управляващите  отново намират причини да оставят легитимните очаквания на гражданите излъгани – макар, че властта не е пропускала да си получава заплатите за  лоша контролна работа над  собствените правила. И докога така в правовата ни  държава!

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.