Последни новини
Home / Законът / Новата КОНПИ издирва Дянков, иска да го пита за средства и доходи в чужбина

Новата КОНПИ издирва Дянков, иска да го пита за средства и доходи в чужбина

Defakto.bg

Комисията за противодействие на корупцията и незаконно имущество (вече не КОНПИ, а КПКОНПИ), оглавявана от Пламен Георгиев, е приключила имотната проверка и на бившия финансов министър Симеон Дянков, съобщиха оттам пред Де факто. Искания за запори и възбрани на негово имущество обаче явно не са правени, защото Дянков се издирва да даде информация за средствата и доходите си в чужбина.

Поводът за проверката са били обвиненията по делото за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2011 г., казусът се прочу като „Дянков, Трайков, Прокопиев“, а обвинителният акт неколкократно бе връщан от съда на прокуратурата, включително и от двете инстанции на специализираното правосъдие.

Въпросът за Дянков логично изникна след днешното съобщение на Пламен Георгиев за наложени имуществени запори за 2,4 млн.лв. на бившия енергиен министър Трайчо Трайков. А още в края на миналата година бяха оповестени запори и възбрани срещу Иво Прокопиев за 199 млн.лв.

Заради „непълнотата“ на приключилата проверка срещу Дянков от КПКОНПИ не казват точно какви са заключенията й и дали е установила сериозни имуществени разминавания. Заявяват обаче, че са издирвали бившия финансов министър на всички известни негови адреси, не са го открили и продължават. А настояват на информацията за спечеленото в чужбина, тъй като е „ноторно известно“, че той е работил за международни институции като Световната банка и другаде, а в момента работи в Лондон. Освен това проверяващите не успели да установят категорични данни дали Дянков и съпругата му имат сключен брак. А това е важно за обсега на имотното им проучване – дали е на лице или на семейство.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.