Последни новини
Home / Законът / Новата КОНПИ издирва Дянков, иска да го пита за средства и доходи в чужбина

Новата КОНПИ издирва Дянков, иска да го пита за средства и доходи в чужбина

Defakto.bg

Комисията за противодействие на корупцията и незаконно имущество (вече не КОНПИ, а КПКОНПИ), оглавявана от Пламен Георгиев, е приключила имотната проверка и на бившия финансов министър Симеон Дянков, съобщиха оттам пред Де факто. Искания за запори и възбрани на негово имущество обаче явно не са правени, защото Дянков се издирва да даде информация за средствата и доходите си в чужбина.

Поводът за проверката са били обвиненията по делото за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2011 г., казусът се прочу като “Дянков, Трайков, Прокопиев”, а обвинителният акт неколкократно бе връщан от съда на прокуратурата, включително и от двете инстанции на специализираното правосъдие.

Въпросът за Дянков логично изникна след днешното съобщение на Пламен Георгиев за наложени имуществени запори за 2,4 млн.лв. на бившия енергиен министър Трайчо Трайков. А още в края на миналата година бяха оповестени запори и възбрани срещу Иво Прокопиев за 199 млн.лв.

Заради “непълнотата” на приключилата проверка срещу Дянков от КПКОНПИ не казват точно какви са заключенията й и дали е установила сериозни имуществени разминавания. Заявяват обаче, че са издирвали бившия финансов министър на всички известни негови адреси, не са го открили и продължават. А настояват на информацията за спечеленото в чужбина, тъй като е “ноторно известно”, че той е работил за международни институции като Световната банка и другаде, а в момента работи в Лондон. Освен това проверяващите не успели да установят категорични данни дали Дянков и съпругата му имат сключен брак. А това е важно за обсега на имотното им проучване – дали е на лице или на семейство.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно, съдът отмени спирането на небостъргача “Златен век”

С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) отмени спирането на строежа на небостъргача на Артекс …

БХК: Стрелбата в метрото срещу Соня Павлова е основано на пола насилие

Деянието не е извършено при условията на домашно насилие, а в българското законодателство няма мерки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.