Последни новини
Home / Законът / Защо цената на природния газ е като през 2015-а, а на парното е с 20% по-висока, пита Омбудсманът

Защо цената на природния газ е като през 2015-а, а на парното е с 20% по-висока, пита Омбудсманът

Defakto.bg
Иван Иванов: В този период  цената на парното е била несправедливо задържана ниска, за сметка на по-високи цени на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди  поредното поскъпване на парното и топлата вода с от 2 до 9 процента от 1-ви октомври. На заседанието имаше остър сблъсък на становища и въпроси  между Омбудсмана Мая Манолова и шефът на КЕВР Иван Иванов.

„Моят въпрос към КЕВР е защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 година, сега цената на парното е с над 20 процента по висок,  попита омбудсманът Мая Манолова председателя на КЕВР Иван Иванов. “ Становището ми като омбудсман е, че това увеличение на природния газ не трябва да води след себе си увеличение на цената на парното, защото тя и в момента е по-висока при същата цена на природния газ от преди две години“, заяви Манолова.

И обясни, че  заедно с екипа си е изготвила анализ на публично известни факти, като е съпоставила цената на природния газ и парното през 2015 г. и сега предложените цени.  Омбудсманът посочи, че през 2015 г. синьото гориво е
струвало 484.26 лв. за хиляди куб. метра, а цената на парното – 73.98 лв. за мегават часа.

Сега цената на природния газ е в размер на 456.65 лв. за хиляди куб. метра и с добавените разходи за пренос и достъп, цената става като тази през 2015 г. Същевременно, ценовото предложение за „Топлофикация София“ е 92.80 лв. за мегават часа, което означава над 20% увеличение при инфлация от 5%.

Иван Иванов отвърна, че примерът на Манолова е за „Топлофикация“ – София и е от период, в който цената на парното е била задържана ниска, като това е било компенсирано чрез по-високи цени на тока.  „Така нареченият „данък социално спокойствие“, което означаваше, при повишаване цената на природния газ, да се задържа цената на топлинната енергия за няколко големи града в България, а за сметка на това цялото население и бизнесът да плащат това чрез сметките за електроенергия, каза той.

Омбудсманът обаче поиска от регулатора да преразгледа решението си или най- малкото да извади „железни аргументи“, с които да обясни защо трябва да се увеличава цената на парното. Манолова заяви, че по-голямата част от топлофикациите в страната са доволни от доклада на КЕВР за повишаване цените на топлоенергията, защото това което са поискали, са получили и така техните интереси са защитени.
„Не можем да кажем обаче същото за гражданите, най-вече заради постния откъм аргументи доклад, който представя КЕВР“, категорична бе Манолова.
Според нея този доклад противоречи на самия правилник за работата на регулатора – чл. 43, където се казва, че докладите задължително трябва да съдържат експертни оценки, анализи и предложения за решаване.
„В случая има едно единствено аналитично изречение, което гласи, че след извършен икономически анализ и при отчитане на изменената цена на природния газ са изчислени и следват предложенията за повишаване цената на парното в
различните топлофикации. Т.е. основното изискване към подобни важни за всички български граждани решения за публичност и прозрачност, за детайлна аргументация и излагане на мотиви в конкретния случай липсва, което е проблем.
Проблем е също така, че реално работната група, изготвила този доклад, с който прави предложение за повишаване цената на парното е започнала  и приключила работа още преди да има валидно решение на КЕВР за повишаване цената на
природния газ. Това го констатираме не за първи път“, отбеляза Манолова.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.