Последни новини
Home / Законът / Пламен Георгиев: Имуществото на Трайчо Трайков е запорирано заради несъотвествие на доходи и разходи от 2,4 млн. лева

Пламен Георгиев: Имуществото на Трайчо Трайков е запорирано заради несъотвествие на доходи и разходи от 2,4 млн. лева

Defakto.bg
Трайчо Трайков

По повод  обвинението срещу бившия енергиен  министър Трайчо Трайков  за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН,  комисията за конфискация на незаконно имущество е поискала запор на имуществото му, а съдът  е уважил  искането,  заяви  пред Нова телевизия Пламен Георгиев, председател на  КПКОНПИ.

След проверка, започнала в началото на 2017 г., комисията е открила несъответстие между доходите и имуществото на  Трайчо Трайков за над 2,4 млн. лева, каза още той.  Ето защо съдът е запорирал 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на настоящия общински съветник. Проверката на приходи и доходи обхваща период от 10 години назад.

Разкрихме банкова тайна и разполагаме с цялата данъчна информация. Сега подканваме лицето да връчи декларация, с която да докаже доходите си. Крайният срок за това е петък. Ако не подаде тази декларация, всичко запорирано се отнема”, заяви  Георгиев. По-късно от КПКОНПИ изпратиха официално съобщение за запорите на Трайков със същите факти.

Той обяви още, че  комисията проверява имуществото и на депутати от целия политически спектър.  „Има сигнали за корупция срещу депутати от всички политически сили.  Въпросът е дали ще можем да съберем достатъчно данни, които да предоставим на прокуратурата”.

Георгиев обясни, че и депутатът Делян Пеевски е бил проверяван вследствие на подаден до комисията сигнал. Тъй като срещу Пеевски обаче няма повдигнати обвинения, експертите не можели да направят проверка по същество на цялото му имущество, а само по документи, по които не са установени  никакви нередности.

Ако се наложи и  Ахмед Доган ще бъде проверен, по същата причина, само по документи, каза Георгиев.

Той заяви  още, че общо 148 души от тези, които по закон са длъжни да подават имуществени декларации, не са сторили това. Сред тях били 23-ма кметове, председатели на Общински съвети, главни архитекти, 66-има директори на болници, един бивш депутат. Настоящите народни представители, както и министрите от кабинета „Борисов 3”, вече са предоставили изискваните документи.

В ръцете на съда пък имало 288 дела, свързани със запор на имущество, по които се очаквало магистратите да се произнесат.

Работата на комисията по случая „Арабаджиеви” ще отнеме поне 7-8 месеца, каза Пламен Георгиев.  Трябвало да се анализират много документи, тъй като това били лица с голяма икономическа активност.

Тече проверка и за имуществото на бившата кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева. Тя е подсъдима за вземане на подкуп в особено големи размери.

От основаването на КПКОНПИ до момента е поискан запор на различни активи на стойност 3,8 млрд. лева. Отнета е собственост за 120 млн. лева, съобщи Георгиев.

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.