Последни новини
Home / Законът / Върховният съдия Красимир Влахов остана единствен кандидат на парламента за място в КС

Върховният съдия Красимир Влахов остана единствен кандидат на парламента за място в КС

Defakto.bg

Само номинацията на  ГЕРБ и Обединени патриоти за нов член на Конституционния съд ще бъде обсъждана от парламента.   Срокът за нови кандидатури на политическите сили изтече вчера, а в деловодството на НС само управляващите са внесли номинацията си.   С голяма степен на вероятност може да се твърди,  че новият член на КС от парламентарната квота ще се казва  Красимир Влахов, бивш  зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на Гражданското отделение Красимир Влахов.  Името на кандидатата на управляващите стана известно от изявление на шефа на ПГ на ГЕРБ Цв.Цветанов в неделя по БНР.    Ден по-късно номинираният от БСП Янаки Стоилов, бивш зам.-председател на Народното събрание, се отказа от надпреварата, защото  битката е предрешена от предварително договорено политическо решение в парламента, съобщи Корнелия Нинова.

По правилата,  на всеки три години  съставът на КС се обновя, защото изтичат 9-годишните мандати на четирима от  12-те съдии в КС  в съда.   На 12 ноември кабинетите ще освободят Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота).
Дотогава трябва да бъдат избрани четиримата нови конституционни съдии и да положат клетва на 13 ноември.

Президентът Румен Радев има предложена номинация за конституционен съдия, която той в момента обсъжда, но не пожела да посочи име. „Разбира се, че проучвам различни варианти. За мен са важни не само високите професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстояваш своята позиция“, заяви  Радев.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Един коментар

  1. Ужас! Съдия Красимир Влахов издаде незаконно разпореждане във връзка с чл. 247, ал. 1, т. 2 за образуване на НЧХД N 7159 /2011 г. (за обида), когато беше председател на РС в София. Той извърши престъпление по служба съгл. чл. 282 от НК, въпреки че имаше прокурорско постановление за прекратяване на преписката. Последваха 11 незаконни съдебни заседания, обаче безуспешни. Красимир Влахов предизвика незаконно наказателно преследване, в резултат на което един невинен човек беше притесняван от съдебната система по най-брутален начин една година и половина. След 1 г. и половина делото се прекрати, защото тъжителят си призна, че е виновен за кражба на ток и няма да търси обезщетение за обида. Красимир Влахов остана недосегаем за правосъдието. Как е възможно точно лицето Красимир Влахов да бъде кандидат за конституционен съдия, след като е видно, че с лекота осъществява престъпления от общ характер?! С какви пари си купи 6 апартамента в Плевен преди 22 г.!? Защо вилата му в Крапец е закупена на смешно ниска и символична цена според разследване на вестник „Класа“!? Как е придобил вила в Банкя и на каква цена!? Кои са другите му имоти!?
    Кандидатурата му е повече от скандална. Той беше избран за съдия във ВКС, без да е налице точка в дневния ред на ВСС, като му съдейства Лазар Груев. Съдии твърдят, е е избран само от Лазар Груев, което е незаконно. Така от съдия в СРС К. Влахов стана зам. пред-л на ВКС…
    Защо не е взето под внимание какво представлява жената на Красимир Влахов, Христина Илкова Влахова и защо тя напусна СРС и стана нотариус!?
    Изводите са повече от скандално-криминални.
    Докога ще се издигат неподходящи кандидати, които светотатстват с правосъдието!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.