Последни новини
Home / Законът / Магистрати от Софийския окръжен съд – отличници в конкурс за ВКС

Магистрати от Софийския окръжен съд – отличници в конкурс за ВКС

Defakto.bg

Бившият председател и сегашният зам.-председател на Софийския окръжен съд са в първата тройка в конкурс за Гражданската колегия на Върховния касационен съд. Класирането излезе днес.

В началото на годината ВСС обяви конкурс за 3 места в Гражданската колегия и за 4 – в Наказателната колегия на ВКС. Той за първи път се провежда по новите правила – кандидатите за върховни съдии да се тестват само по документи, техни актове и атестациите им, без събеседване. А желаещи за повишение в последната инстанция имаше включително от районните съдилища. Нито един от претендентите от РС, очаквано, не е сред първенците и нямат шанс за върховния съд.

Филип Владимиров

На първите три места за Гражданската колегия са класирани Емилия Донкова-Найчева, зам.-председател на Софийския окръжен съд (6,00); бившият председател на окръжния съд Филип Владимиров (5,95) и Розинела Янчева от Софийския градски съд (5,85). Любопитното е, че в този конкурс най-слабият бал е много добър 5,10, на съдия от РС-Благоевград. Претендентите бяха 34, в класирането са участвали 32. Сред кандидатите за тази колегия на ВКС бе и временният председател на СГС Десислава Попколева, но се оказва четвърта поред, с оценка 5,83 (само две стотни по-малко от третата класирана). Сега колегията на ВСС трябва да гласува назначенията.

Резултатите за Наказателната колегия на ВКС излязоха по-рано. Там първите четирима са Красимира Медарова от Софийския апелативен съд (6,00), Невена Грозева от САС (6,00), Бонка Янкова от ОС-Търговище (5,98) и Надежда Трифонова-Велева от САС (5,93). Под чертата останаха председателят на апелативния съд в Бургас и бивш зам.-министър на правосъдието Деница Вълкова, доскорошният член на ВСС Камен Иванов и други. Най-ниският бал тук е 4,40, кандидатите бяха 29.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.