Последни новини
Home / Законът / Магистрати от Софийския окръжен съд – отличници в конкурс за ВКС

Магистрати от Софийския окръжен съд – отличници в конкурс за ВКС

Defakto.bg

Бившият председател и сегашният зам.-председател на Софийския окръжен съд са в първата тройка в конкурс за Гражданската колегия на Върховния касационен съд. Класирането излезе днес.

В началото на годината ВСС обяви конкурс за 3 места в Гражданската колегия и за 4 – в Наказателната колегия на ВКС. Той за първи път се провежда по новите правила – кандидатите за върховни съдии да се тестват само по документи, техни актове и атестациите им, без събеседване. А желаещи за повишение в последната инстанция имаше включително от районните съдилища. Нито един от претендентите от РС, очаквано, не е сред първенците и нямат шанс за върховния съд.

Филип Владимиров

На първите три места за Гражданската колегия са класирани Емилия Донкова-Найчева, зам.-председател на Софийския окръжен съд (6,00); бившият председател на окръжния съд Филип Владимиров (5,95) и Розинела Янчева от Софийския градски съд (5,85). Любопитното е, че в този конкурс най-слабият бал е много добър 5,10, на съдия от РС-Благоевград. Претендентите бяха 34, в класирането са участвали 32. Сред кандидатите за тази колегия на ВКС бе и временният председател на СГС Десислава Попколева, но се оказва четвърта поред, с оценка 5,83 (само две стотни по-малко от третата класирана). Сега колегията на ВСС трябва да гласува назначенията.

Резултатите за Наказателната колегия на ВКС излязоха по-рано. Там първите четирима са Красимира Медарова от Софийския апелативен съд (6,00), Невена Грозева от САС (6,00), Бонка Янкова от ОС-Търговище (5,98) и Надежда Трифонова-Велева от САС (5,93). Под чертата останаха председателят на апелативния съд в Бургас и бивш зам.-министър на правосъдието Деница Вълкова, доскорошният член на ВСС Камен Иванов и други. Най-ниският бал тук е 4,40, кандидатите бяха 29.

 

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.