Последни новини
Home / Законът / Обратната сила на Закона „Пеевски“ за КТБ гази Конституцията, категоричен е ВАС

Обратната сила на Закона „Пеевски“ за КТБ гази Конституцията, категоричен е ВАС

Defakto.bg

Становище в подкрепа на три искания за обявяване на противоконституционност гласува пленумът на Върховния административен съд.

Става дума за поправки в Закона за банковата несъстоятелност, прочули се като Закона „Пеевски“ за КТБ; за въведената със съдебния закон забрана да се изплащат обезщетенията от 20 заплати при напускане на магистрати с повдигнати обвинения и висящи дела; за изменението в Закона за частната охранителна дейност, дало право на кметовете да сключват договори за частна охрана в урбанизираните територии. Първите две бяха атакувани в КС от Върховния касационен съд (Търговска колегия и тричленен състав), поправката за частната охрана бе оспорена от главния прокурор Сотир Цацаров и от президента Румен Радев.

Решението на пленума на ВАС за наличие на противоконституционност и по трите казуса е взето с голямо мнозинство. Отношението на други власти, пък и на фактори от съдебната власт към Закона „Пеевски“ и поправката за обезщетенията обаче е различно.

В Закона „Пеевски“ за КТБ Търговската колегия на Върховния касационен съд  атакува като противоконституционни нормите, на които е придадено обратно действие. Конкретно параграф 8, с който се придава обратна сила на новите изисквания за недействителност  на извършени вече прихващания и други. С него се обявяват за недействителни всички прихващания, извършени от кредитор или от банката, ако са след началната дата на несъстоятелността или на поставянето под особен надзор. Правилото важи от 20 юни 2014 г. – когато КТБ бе поставена под особен надзор, а синдиците и Фондът за гарантиране на вземанията могат са правят искания за прогласяване на прихващанията за недействителни в 5-годишен срок.

Преуреждането на приключили вече взаимоотношения е недопустимо в една правова държава, се твърди в искането на съдиите от ВКС. Колегите им от Върховния административен съд се присъединяват към това становище – от 81 присъствали съдии, 58 са застанали зад него. Докладчик в КС е Цанка Цанкова.

По делото за обезщетенията се оспорва чл. 225, ал.3 от Закона за съдебната власт. Текстът предвижда, че магистратите, срещу които е повдигнато обвинение за умишлено престъпление или срещу които има висящо дисциплинарно дело, не получават дължимите обезщетения при напускане на системата до приключване на наказателното или на дисциплинарното производство. Това правило погазва презумпцията за невиновност, приравнявайки разследваните на осъдени, противоречи и на Европейската конвенция за защита правата на човека,  смятат от ВКС. На обратното мнение застанаха мнозинството във ВСС (включително главният прокурор), както и кабинетът. Искането обаче бе подкрепено от Висшия адвокатски съвет, сега и от ВАС (със 79 гласа от 81). Докладчик в Конституционния съд е Таня Райковска.

Делото по Закона за частната охранителна дейност е за правото на кметовете да сключват договори за частна охрана в урбанизираните територии, оспорено от главния прокурор Сотир Цацаров и от президента Румен Радев. Опазването на обществения ред и защитата на гражданите от посегателства е конституционно задължение на МС и на МВР, смята Цацаров. Това е абдикация на държавата, категоричен бе президентът Радев. Техните искания са подкрепени от Висшия адвокатски съвет, зад тях застават и съдиите от ВАС (със 78 гласа от 81). Докладчик в КС е Мариана Карагьозова-Финкова.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.