Последни новини
Home / Законът / Васил Велев: Агентите под прикритие във фирмите, без знание на работодателя, са „едно СРС без съдебен контрол“

Васил Велев: Агентите под прикритие във фирмите, без знание на работодателя, са „едно СРС без съдебен контрол“

Defakto.bg

Решението агенти на ДАНС под прикритие да влизат във фирмите без знанието на собственика, нарушава принципите на правовата държава. Това обяви от името на бизнеса председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, съобщи БНР:

„За нас това решение противоречи на някои основни принципи. И сега всеки може да бъде подслушван със специални разузнавателни средства, но затова трябва да има съдебно решение, тоест съдебен контрол. Докато при тази ситуация – агенти под прикритие в частни фирми, без знанието на собствениците и мениджмънта, е едно СРС без съдебен контрол и какво ни гарантира на нас, че на някакви средни равнища няма да се злоупотреби с това, да се открадне по този начин бизнес, да се получи информация, която  да се използва при сделка и така нататък, от конкуренцията“, поясни Велев.

Повод за коментара е одобреният от правителството вчера Правилник за приложението на Закона за ДАНС, с който се легитимира въвеждането на агенти под прикрите във фирмите, без съгласие на работодателите.  След остър протест на Висшия адвокатски съвет,  агенти на ДАНС няма да  заемат длъжности на прикритие само като адвокати.  Това е и единственото изключение за свободните професии.

Окончателният вариант на разпоредбата, приета от кабинета, гласи: „При изпълнение на служебните си задължения служителите на агенцията могат да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, в юридически лица, в граждански дружества и като лица, упражняващи свободни професии, с изключение в адвокатурата”.

Повече няма да се иска съгласие от шефовете на фирми или или ведомства, за да бъде назначен служител на ДАНС на прикритие в дадената структура. Според новата разпоредба в правилинка: „Служители на агенцията се назначават на прикритие в структурите по чл. 50 по начин, който не застрашава прикритието от разкриване”.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.