Последни новини
Home / Законът / И Омбудсманът атакува пред Конституционния съд високите съдебни такси, въведени с АПК

И Омбудсманът атакува пред Конституционния съд високите съдебни такси, въведени с АПК

Defakto.bg

Манолова оспорва и отрязания достъп до касационна инстанция на спорове по Закона за достъп до обществена информация

Омбудсманът Мая Манолова атакува в Конституционния съд промените в  Административнопроцесуалния кодекс (АПК) , които регламентират новите високи съдебни такси в касационното производство, при частни жалби и при искане за отмяна на решения,  както и тези,  с които се изключва касационното обжалване в няколко закона – Закон за достъп до обществена информация, Закон за социално подпомагане и Закон за семейни помощи за деца.  Манолова е категорична, че тези разпоредби противоречат на Конституцията и иска съдът да ги обяви за антиконституционни.

Това е третото искане срещу ремонтирания процесуален кодекс, след като държавният глава и БСП вече поискаха от КС да обяви за противоконституционни същите и  други разпоредби.

Омбудсманът смята, че увеличаването на таксите за граждани, които стават 14 пъти по-високи, а за организациите – 74 пъти, за пречка пред защитата на правата им. „Очевидната прекомерност е не само икономически необоснована от гледна точка на доходите на гражданите, но и би била съществена пречка за защита на основните им права“, пише в мотивите си до КС Манолова.

Общественият защитник подчертава, че въвеждането на такса върху „материалния интерес“, който в голяма част от административните производства е неясен и трудно определяем, дава възможност за нееднакво и дори хаотично прилагане на тази норма, което е в ущърб на достъпа до правосъдие на гражданите за защита на техни основни права.

В искането до КС омбудсманът оспорва и промяната в Закона за достъп до обществена информация, с която се приема, че решенията на административните съдилища по жалби на граждани срещу решения за отказ за предоставяне на обществена информация не подлежат да касационно обжалване.  Нормата е в ущърб на гражданите, тъй като въвежда едноистанционно съдебно производство за защита на техните основни права.

Аналогично нарушение на конституционните принципи и норми е допуснато и с промяната в Закона за социално подпомагане и Закона за семейни помощи за деца.

Омбудсманът смята, че с промените в АПК чрез така приетите законодателни решения не е осигурен баланс между увеличаването на таксите и правото на достъп до съд на гражданите, като същевременно възпрепятства голяма част от тях при защита на основните им права – защита, гарантирана им от Конституцията.

„Разглеждането на спорове от касационната инстанция е дължима гаранция за запазването и зачитането на правата и свободите на гражданите. Те трябва да имат сигурността, че достъпът до правосъдие е гарантиран чрез различни способи, но ще бъде осигурен по непротиворечив начин“, аргументира позицията си Манолова.

На 18 септември, веднага след като  законът излезе в „Държавен вестник“, президентът  Румен Радев оспори 14 от новостите му пред КС, сред които и  драстичното увеличение на съдебните такси ,  промяната на подсъдността на Върховния административен съд (те остават първа инстанция най-вече за подзаконовите нормативни актове на правителството и министрите), прехвърлянето на данъчните дела към всички административни съдилища в страната, въвеждането на подсъдност на индивидуалните административни актове според адреса на жалбоподателя. Както и с въвеждането на една инстанция за ред важни казуси, новите „закрити“ дела във ВАС, странното изменение за ранно пенсиониране на определен кръг магистрати и т.н.

Същият ден, часове след това и левицата поиска от КС да обяви промените за противоконституционни.

Наред с таксите и другите разпоредби, БСП атакува и  чл. 192а, предвиждащ при оспорване на подзаконов нормативен акт занапред ВАС да се произнася по законосъобразността му не към момента на неговото приемане, а към момента на постановяване на съдебното решение.

„Досега всеки човек може да атакува даден текст и преценката, дали той е законосъобразен се извършваше към момента на издаването му“, каза Крум Зарков.   Сега АПК е променен така, че НС да има време да поправи закона и един незаконосъобразен текст с течение на времето да стане законосъобразен.  Това е абсолютно недопустимо от гледна точка на чл.4 на Конституцията, а именно принципа на правова държава“, категоричен е левият депутат.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.