Последни новини
Home / Законът / И Омбудсманът атакува пред Конституционния съд високите съдебни такси, въведени с АПК

И Омбудсманът атакува пред Конституционния съд високите съдебни такси, въведени с АПК

Defakto.bg

Манолова оспорва и отрязания достъп до касационна инстанция на спорове по Закона за достъп до обществена информация

Омбудсманът Мая Манолова атакува в Конституционния съд промените в  Административнопроцесуалния кодекс (АПК) , които регламентират новите високи съдебни такси в касационното производство, при частни жалби и при искане за отмяна на решения,  както и тези,  с които се изключва касационното обжалване в няколко закона – Закон за достъп до обществена информация, Закон за социално подпомагане и Закон за семейни помощи за деца.  Манолова е категорична, че тези разпоредби противоречат на Конституцията и иска съдът да ги обяви за антиконституционни.

Това е третото искане срещу ремонтирания процесуален кодекс, след като държавният глава и БСП вече поискаха от КС да обяви за противоконституционни същите и  други разпоредби.

Омбудсманът смята, че увеличаването на таксите за граждани, които стават 14 пъти по-високи, а за организациите – 74 пъти, за пречка пред защитата на правата им. „Очевидната прекомерност е не само икономически необоснована от гледна точка на доходите на гражданите, но и би била съществена пречка за защита на основните им права“, пише в мотивите си до КС Манолова.

Общественият защитник подчертава, че въвеждането на такса върху „материалния интерес“, който в голяма част от административните производства е неясен и трудно определяем, дава възможност за нееднакво и дори хаотично прилагане на тази норма, което е в ущърб на достъпа до правосъдие на гражданите за защита на техни основни права.

В искането до КС омбудсманът оспорва и промяната в Закона за достъп до обществена информация, с която се приема, че решенията на административните съдилища по жалби на граждани срещу решения за отказ за предоставяне на обществена информация не подлежат да касационно обжалване.  Нормата е в ущърб на гражданите, тъй като въвежда едноистанционно съдебно производство за защита на техните основни права.

Аналогично нарушение на конституционните принципи и норми е допуснато и с промяната в Закона за социално подпомагане и Закона за семейни помощи за деца.

Омбудсманът смята, че с промените в АПК чрез така приетите законодателни решения не е осигурен баланс между увеличаването на таксите и правото на достъп до съд на гражданите, като същевременно възпрепятства голяма част от тях при защита на основните им права – защита, гарантирана им от Конституцията.

„Разглеждането на спорове от касационната инстанция е дължима гаранция за запазването и зачитането на правата и свободите на гражданите. Те трябва да имат сигурността, че достъпът до правосъдие е гарантиран чрез различни способи, но ще бъде осигурен по непротиворечив начин“, аргументира позицията си Манолова.

На 18 септември, веднага след като  законът излезе в „Държавен вестник“, президентът  Румен Радев оспори 14 от новостите му пред КС, сред които и  драстичното увеличение на съдебните такси ,  промяната на подсъдността на Върховния административен съд (те остават първа инстанция най-вече за подзаконовите нормативни актове на правителството и министрите), прехвърлянето на данъчните дела към всички административни съдилища в страната, въвеждането на подсъдност на индивидуалните административни актове според адреса на жалбоподателя. Както и с въвеждането на една инстанция за ред важни казуси, новите „закрити“ дела във ВАС, странното изменение за ранно пенсиониране на определен кръг магистрати и т.н.

Същият ден, часове след това и левицата поиска от КС да обяви промените за противоконституционни.

Наред с таксите и другите разпоредби, БСП атакува и  чл. 192а, предвиждащ при оспорване на подзаконов нормативен акт занапред ВАС да се произнася по законосъобразността му не към момента на неговото приемане, а към момента на постановяване на съдебното решение.

„Досега всеки човек може да атакува даден текст и преценката, дали той е законосъобразен се извършваше към момента на издаването му“, каза Крум Зарков.   Сега АПК е променен така, че НС да има време да поправи закона и един незаконосъобразен текст с течение на времето да стане законосъобразен.  Това е абсолютно недопустимо от гледна точка на чл.4 на Конституцията, а именно принципа на правова държава“, категоричен е левият депутат.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.