Последни новини
Home / Законът / Наказателното дело срещу Ченалова тръгна, разпитът на „интересните“ свидетели – другия път (обновена)

Наказателното дело срещу Ченалова тръгна, разпитът на „интересните“ свидетели – другия път (обновена)

Defakto.bg

Обявиха за издирване основния „коз“ на прокуратурата

Спецсъдът стартира днес наказателното дело срещу Румяна Ченалова по обвинения за престъпления по служба и неверен документ. Случва се, след като на разпоредително заседание през август обвинителният акт бе признат за годен за разглеждането му в процес – при петото му поред внасяне в съда.

Противно на очакванията, „интересните“ свидетели по делото – бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, журналистката Маргарита Михнева бяха освободени. Показанията им ще бъдат изслушани другия път – на 31 октомври и на 1 ноември. За това пък определеният като основен свидетел на прокуратурата – Димитър Иванов Попов бе обявен за издирване от спецсъда, съобщи Клуб Z.

Обвиненията срещу Ченалова, които стигнаха до съда, са известни. Прокуратурата твърди, че като съдия от Софийския градски съд тя е извършила длъжностно престъпление, като е дала ход на иска на „Обединени енергийни търговци“ срещу НЕК за близо 6,5 млн.лв., без да е внесена 4-процентната държавна такса. А освен това наложила запор на сметки на държавната електрическа компания до тази сума. Като във вина са й вменени поотделно всички проведени 14 съдебни заседания по казуса.  Документното престъпление пък е дописване в протокол на изявления на „Обединени енергийни търговци“.

Днес спецсъдът изслуша диспозитива на обвинителния акт, както и експертизи. А те констатираха идентичност на аудиозаписа от заседанието, чийто протокол е бил „дописван“.

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов е свидетел в качеството си на консултант на „Обединени енергийни тълговци“, бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски щял да разказва, че на съдийката били обещани 690 хил.лв. подкуп да реши делото в полза на ОЕТ, но такова обвинение срещу нея няма. В тази връзка ще свидетелства и Маргарита Михнева, която навремето беше сезирала прокуратура и ВСС за предлагания рушвет, по разказани й неща. А липсващият Димитър Попов е свидетел за същото – че знаел за уговорки за решаване на конкретното дело в полза на ОЕТ, за което е бил разпитван по време на разследването. Но се е оказал неоткриваем за съда.

Ченалова има и друго дело, което вече води самата тя – срещу уволнението й от системата. Последната инстанция – петчленен състав на ВАС отмени решението на тричленния състав, че уволнението е напълно законно, и го върна за ново разглеждане.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.