Последни новини
Home / Законът / Програма Достъп до информация връчи годишните си награди и анти-награди в Международния ден на правото да знам

Програма Достъп до информация връчи годишните си награди и анти-награди в Международния ден на правото да знам

Defakto.bg

Сред отличените с приза  „Срамота“ са  Комисия за отнемане незаконно имущество и  Министерството на правосъдието

Програма Достъп до Информация връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам.  16-та цемония се проведе в Литературен клуб „Перото“ – НДК, София.   Наградите се връчват в  шест категории – четири положителни и две негативни. 

Със „Златен ключ“ и грамота ПДИ отличава граждани, НПО и журналисти, които активно, последователно и резултатно използват процедурите на ЗДОИ в обществена полза.  Награждават се и институциите с положителни практики по изпълнение на закона и предоставяне на информация на гражданите (Виж по-долу).

С „Катинар” и „Вързан ключ” ПДИ порицава нарушенията, свързани с  правото на достъп до информация.  Тази година призьори на анти отличията са  Българска агенция по безопасност на храните и Областните дирекции по безопасност на храните, Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество,  Министерството на правосъдието и Административен съд –  Варна. 

 

 1. Категория – Гражданин, използвал най-активно правото си на информация 

Адвокат Мария Шаркова

Награда „Златен ключ” се присъжда на  Мария Шаркова, София за използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) в изследователската си работа по анализ на съдебните дела за лекарска грешка и като цяло на ефективността на контролните органи в областта на здравеопазването.

 Почетна грамота получава

Елена Христова, София за активното използване на ЗДОИ за получаване на информация за регистрираните от съответните управляващи органи нередности по различни оперативни програми на ЕС, включително защитата на правото на информация в съда.

  2. Категория –  Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация

Награда „Златен ключ” се присъжда на   Асоциация на парковете в България за дългогодишно, активно и резултатно използване на ЗДОИ за получаване на информация, необходима за анализи на политиките по опазване на околната среда, както и за аргументирани предложения за подобряването на тези политики.

 

 Почетна грамота получава Български институт за правни инициативи за дългогодишно, последователно и ефективно използване на Закона за достъп до обществена информация за постигане на по-голяма отчетност и прозрачност в съдебната система.

3. Категория – Най – добра журналистическа кампания,  свързана с правото на достъп до информация

Награда „Златен ключ” се присъжда

на  Емилия Димитрова–Данкова, SevlievoOnline.com за последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за разследване и отразяване на теми от обществен интерес в Севлиево и региона.

Почетни грамоти получават   

Валя Ахчиева

Валя Ахчиева, БНТ за дългогодишно и целенасочено използване на ЗДОИ за разкриване и потвърждаване на факти за целите на своите разследвания и за отразяването на случай с освобождаването на служител за предоставяне на информация по ЗДОИ на журналистката.

Димитър Стоянов, Биволъ

Сайтът „Биволъ“ за създаването и поддържането на „Търсачките на Биволъ“ като инструмент за свободно търсене и  засичане на данни в отворен формат от различни държавни източници в полза на прозрачността и отчетността.

4. Категория –  Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани

Награда ”Златен ключ” се присъжда на  Община Белослав за постоянните усилия за изпълнението на задълженията за активна прозрачност през последните три години и водещото място в Рейтинга на активната прозрачност в област Варна и в общия Рейтинг на общините в България.

Почетна грамота получава Община Белоградчик за постоянните усилия за изпълнението на задълженията за активна прозрачност, за отношение към съдържанието на секция „Достъп до информация“ като подпомагащо гражданите да упражняват правото си на достъп до обществена информация и отзивчивостта на администрацията и кмета на общината Борис Николов към заявителите.

5. Категория –     Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ  и нарушава правата на гражданите

Антинаграда „Катинар” се присъжда на  Българска агенция по безопасност на храните и Областните дирекции по безопасност на храните за негативната практика да отказват достъп до информация по заявления, подадени по електронен път на основание, че не са подписани с електронен или собственоръчен подпис, което не е изискване по Закона за достъп до обществена информация и нарушава правото на гражданите на достъп до информация.

„Срамота” получава  Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество – за продължаващите откази да предоставя информация, въпреки заявките за публичност и отчетност, и въпреки множеството постановени съдебни решения, които отменят отказите, по дела на разследващи журналисти.

 6. Категория –  Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация

Антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на  Административен съд – Варна за абсурдната практика да се предадат на Териториална дирекция на НАП – Варна за проверка заявители по ЗДОИ.

 „Срамота” получава  Министерство на правосъдието за отказ да предостави копие от отчета за постъпилите заявления за достъп до обществена информация в през 2017 г., който включва и данни за направените откази и причините за това, на основание наличието на специален ред за това, когато според самият ЗДОИ институциите са длъжни да публикуват тези отчети на интернет страниците си.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.