Последни новини
Home / Законът / Чепеларе пак на протест, иска си прокуратурата (допълнена)

Чепеларе пак на протест, иска си прокуратурата (допълнена)

Defakto.bg

Решението за закриване на 11 районни прокуратури ще бъде оспорено пред ВАС

Жители на Чепеларе отново протестираха срещу закриването на районната прокуратура в града. Първият протест бе през август. Протестни декларации имаше и от Ардино, Мадан и Рудозем.

Недоволството е след решението на Висшия съдебен съвет, който одобри закриването на 11 районни прокуратури от 1 януари 2019 г., които преминават към окрупнени РП в региона (в случая с Чепеларе – към Смолян), на тяхно място се създават териториални отделения. В сряда прокурорската колегия на ВСС реши до 15 ноември да се предложи ново щатно разписание за обвинителите и служителите в РП и ОП.

А днес адвокат ѝТонка Динчева от инициативния комитет за защита правата на гражданите на Чепеларе обяви, че ще оспорят пред Върховния административен съд решението за закриването на 11 районни прокуратури. Интересно, дали ВАС ще приеме, че гражданите на Чепеларе са заинтересована страна,имаща право на жалба в тозе случай.

Протестните действия в Чепеларе днес са ефективни, предвижда се блокиране на движението по главния път Пловдив-Смолян, което преминава през центъра на града. Следобяд недоволните се събраха пред сградата на Районния съд.

Още през лятото с писмо главният прокурор Сотир Цацаров увери протестиращите, че закриването на районните прокуратури не означава в градовете им да не останат обвинители. Прокурори отново ще има, реформата е административна. Очаквано обаче местните жители я приемат болезнено.

 

 

About De Fakto

Проверете също

На ГКПП Дунав мост Видин – Калафат: Откриха над 40 килограма злато на стойност 2,2 милиона лева в тайници на автомобил

Рекордно количество от 40 килограма златни изделия е задържано при проверка на лек автомобил на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, …

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.