Последни новини
Home / Законът / Върховните съдии пишат правила за вота за КС

Върховните съдии пишат правила за вота за КС

Defakto.bg

На Общо събрание днес следобед съдиите от Върховния касационен и Върховния административен съд ще обсъждат и приемат правила за вота в Конституционния съд.

При ротацията тази година магистратите ще изпратят две нови попълнения в КС на мястото на Румен Ненков и Стефка Стоева, чийто 9-годишен мандат изтича. Датата на избора вече бе определена – 25 октомври.

До днешното Общо събрание се стигна по настояване на шефа на ВАС Георги Чолаков, който предложи вотът за Конституционния съд да е по предварително написани правила и да предвижда издигането на предварителни номинации. Досега двете върховни съдилища номинираха и гласуваха кандидатури в един ден. Кои ще са претендентите им за Конституционния съд предстои да видим – спрягат се много имена, включително и на бившия председател на ВАС Георги Колев.

Дотук единственият номиниран кандидат за КС е този на парламента – бившият зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов. В сряда той ще бъде изслушан в правната комисия, а после и в пленарна зала.

Президентът също трябва да назначи един съдия в КС.

Клетвата на новите четирима ще е на 13 ноември.

 

About De Fakto

Проверете също

След първия доклад за върховенството на закона, кадровиците отчитат пред Брюксел нови декларации за “членства” и правила за премиите

Днес решиха да допишат като постижения ЕИСС, моделите за съдебната карта, освобождаването от държавни такси …

Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура за т. нар. “златни паспорти”

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.