Последни новини
Home / Законът / Пенсионерите посрещат Международния ден на възрастните хора с нови цени на природния газ и парното

Пенсионерите посрещат Международния ден на възрастните хора с нови цени на природния газ и парното

Defakto.bg

 

Омбудсманът Мая Манолова ще откликне на поканата на пенсионерите и ще присъства на тържеството им по случай  Международния ден  за възрастните хора.  Това ще стане от 11 . 00  часа в  Националния дворец на културата – кино „Люмиер“, съобщи пресслужбата на институцията. Решение за честването е взето през 1990 г. от ООН.

Очевидно,  извън празника,  общественият защитник  и възрастните граждани ще има какво  да си кажат – от днес влизат в сила нови цени на природния газ, а оттам и на парното. Природният газ поскъпва с около 14%, но според енергийния регулатор за потребителите повишението ще е с около 8%. Това е второ увеличение за последните месеци, с което сметките за парно тази зима ще са с около 20% по-големи в сравнение с предния отоплителен сезон.

Повишението ще се усети най-силно в Пловдив и София. Промяна в цената на парното няма да има в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите там работят на въглища. Според разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране топлоенергията ще се повиши с 2% във Варна, с около 6% в Бургас, в Плевен, във Враца, във Велико Търново и в Разград. Поскъпването в София се очаква да е с 8 на сто, а в Пловдив – с цели 9%.  Като се отчете и юлската промяна в цените, сметките на потребителите в Бургас ще се окажат около 23% по-високи спрямо миналата зима.

Висящ е и въпросът за  тавана на пенсиите, който по закон трябва “ да падне“ на 1 януари 2019 г., но управляващите (по традцияв последния момент ) отново намират причини да не проведат докрай   решението си.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.