Последни новини
Home / Законът / “Антипротестър” от СРС, кандидат за повишение в два конкурса, оспори оценката си. ВСС я върна за доглеждане

“Антипротестър” от СРС, кандидат за повишение в два конкурса, оспори оценката си. ВСС я върна за доглеждане

Defakto.bg

Командированата в Софийския районен съд Росица Иванова-Стойчева оспори дадената й оценка при атестацията, а ВСС се вслуша във възраженията.

Съдия Иванова-Стойчева стана известна преди две години, когато съдиите от СРС протестираха пред Висшия съдебен съвет за правата си, а тя и колегата й София Икономова заеха “обратна” позиция пред медии и заявиха, че някои от СРС не си гледали делата било от нежелание, било поради друго (с две думи, че са мързеливи или некомпетентни). За самата Росица Иванова-Стойчева тогава стана известно и за какво мечтае: “къща в Бояна, малък джип и по няколко екскурзии на година” (мисли, изказани през 2010 г. пред сайт).

В момента съдийката кандидатства за повишение едновременно в два конкурса. Единият е за председател на Районния съд в Горна Оряховица, а другият – за граждански съдия в апелативните съдилища. По този повод й е изготвена и извънредна атестация, в която е получила 91 точки от 100 възможни. И при това положение оценката е максималната, много добра.

Пред кадровиците днес съдийката обаче възрази срещу дадените й оценки по няколко критерия, включително и обоснованост на правните преценки. И настоя, че има цифрови несъотвествия в статистиката, изтъкната от КАК, и реалността.

“Имайте предвид, че КАК работи само и единствено с данни, предоставени от съответните съдилища. Да върнем преписката на КАК, тя да изиска нова справка, да сравни цифрите и евентуално да изготви ново становище по възражението”, предложи в крайна сметка Красимир Шекерджиев. За това преди това настояха също Цветинка Пашкунова и Вероника Имова.

Съдийската колегия върна преписката на КАК.

About De Fakto

Проверете също

Ковид 19: Поредна заповед на здравния министър спира плановите операции до 30 ноември

С поредна  Заповед № РД-01-619/23.10.2020 г. на здравния министър се преустановява плановия прием и плановата оперативна …

Борис Велчев: До декември КС ще се произнесе по искането на президента срещу Временната комисия за нова Конституция

До началото на декември Конституционният (КС) съд ще се произнесе по искането на президента Румен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.