Последни новини
Home / Законът / Адвокатите се разделиха на „свободни“ и „официални“ заради Закона за адвокатурата

Адвокатите се разделиха на „свободни“ и „официални“ заради Закона за адвокатурата

Defakto.bg
Фейсбук общност на българските адвокати организира самостоятелна конференция за промените в закона
На 6 и 7 октомври (събота и неделя)  в Пловдив ще се проведе конференция на свободните адвокати, гласи съобщение на организирана от Фейсбук общност на българските адвокати.  Основна тема на форума ще бъдат промени в  Закона за адвокатурата (ЗА).
Както е известно, внесеният през 2015 г. в НС  законопроект за изменение на закона, не бе гласуван от Народното събрание,  като междувремнно получи изобилие от  критики на  останалите  свободни професии (нотариуси,  ЧСИ), от  юрисконсулти,  работодателски организации и КЗК.
Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) започна изработване на нов законопроект, но информация  за промените се обменя само в  рамките на органите на адвокатурата, недоволстват  адвокатите от фейс общността.
Есенна конференция на адвокатите в Русе, организирана от ВАдвС.

На 29 и 30 септември, Висшият адвокатски съвет проведе траддиционна  Национална конференция в Русе, на която основна тема бяха промените в ЗА, които засягат обхвата на адвокатската дейност, адвокатските възнаграждения, адвокатските регистри, обжалваемост на актовете на органите на адвокатурата, дисциплинарни производства и медиация.    Участие  взеха  председателите и секретари на адвокатските съвети от цялата страна.   Участниците декларираха, че не търсят конфронтация:    „Ние не търсим конфронтация с никого – нито с други правни професии, нито с работодателски и други неправителствени организации. Но сме убедени, че по-доброто дефиниране на адвокатската работа ще гарантира по-добрата защита интереса на гражданите“.  И  демонстрираха решимост в най-скоро време в Народното събрание да се входират онези текстове, чието приемане е чакано от адвокатурата и българското общество.

Адвокат Борислав Вълчев е внесъл свой законопроект във ВАдС

Адвокатите от фейсбук общноста  обаче са недоволни, че  Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) не е свиквал национален форум с участието на  всеки адвокат,  въпреки взетото решение за това на последното Общо събрание на адвокатите от страната през м. февруари 2018 г.   Още повече, че по въпросите именно за промени в ЗА  имало  много предложения, които свободните адвокати,  смятат,  че  не се взимат под внимание от управителния орган.

Предстоящата конференция е  първият опит адвокатската  общност да бъде изслушана при пълна демократичност и прозрачност, акцентират от общността.

Ето и цялото им съобщение:
Отворени сме за дебат с всички адвокати

На 06-07 октомври 2018 г. в гр.Пловдив, Пловдивски панаир, зала “Пловдив”  ще се проведе адвокатска конференция, организирана от най-голямата неформална адвокатска група „ФЕЙСБУК ОБЩНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ АДВОКАТИ“.  Събитието е отворено за всички адвокати, които имат отношение към развитието на професията. Целта е обсъждане на изменения и допълнения в устройствения за адвокатурата закон, сред всички желаещи адвокати.

Ще бъде обсъден както проекта на Висшия адвокатски съвет, така и останалите известни проекти и предложения. Конференцията се  провежда в два етапа: Първи етап, който се провежда онлайн от началото на м. август, и настоящият Втори –(оффлайн) етап, където всеки адвокат има възможност да присъства лично, да се изкаже свободно, да направи предложения за реформа на професията, които ще бъдат обобщени в заключително становище. Организаторите заявяват, че ще се опитат да осигурят възможност и за гласуване онлайн на заключителните резултати от конференцията. Конференцията ще се предава на живо в социалните мрежи.

Преди 5 години в гилдията се заговори за изменения в Закона за адвокатурата, които да защитят адвокатския труд, да мобилизират органите на адвокатурата да защитават интересите й, и да издигнат реномето й пред обществото. През 2014 г. на провежданите от Висшия адвокатски съвет „национални конференции“ бе сглобен законопроект за изменение на Закона за адвокатурата. Този законопроект бе  внесен в парламента в началото на 2015 г. без обществено обсъждане и предварителна оценка на въздействието му. Тези конференции бяха закрити за редовите адвокати, като в тях участваха авторите на законопроекта, членове на адвокатските съвети и на ВАдвС. В него имаше както добри предложения, така и спорни текстове и откровени недоразумения. Висшият адвокатски съвет не съумя да защити проекта пред обществото и той не стигна до разглеждане в пленарна зала.

Понастоящем, Висшият адвокатски съвет е сформирал работна група, която е съставила нов проект на базата на стария катастрофирал законопроект, който в момента се приема от ВАдвС текст по текст при закрити врати и отразява единствено вижданията на неговите членове.  Не са обсъдени и взети предвид направените предложения от редица адвокати. На тазгодишното Общо събрание на адвокатите от страната бе направено и гласувано предложение за провеждане на широко обсъждане сред адвокатите на измененията в закона, с предоставяне на достъп за коментари на всеки желаещ адвокат, което да завърши на Национална конференция на адвокатурата, в която да се даде възможност да участва всеки заинтересован колега. ВАдвС не изпълни това решение, а проведе своята традиционна Есенна конференция в гр. Русе, на която отново бяха поканени и присъстваха само неговите членове и отделни членове на адвокатските съвети.

Преди повече от година адвокат Борислав Вълчев е предоставил на Висшия адвокатски съвет, както и сред адвокатите, изготвен от него проект на изменения в закона, който акцентира на прецизно дефиниране на адвокатската дейност, реформа в самоуправлението на адвокатурата и в изборите за ръководните й органи.

От съобщението на свободните адвокати научаваме, че за конференцията и в двата й етапа са поканени: Висшият адвокатски съвет, ръководствата на всички адвокатски колегии, както и редовите адвокати.  Конференцията се финансира от самите участници, които ще покрият разходите с платените такси за участие.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

2 коментара

  1. Били Боб

    юрисконсултът дали е „свободна професия“?

  2. Teodor Georgiev

    Не, не е свободна професия. Обвързан е чрез трудов договор с работодателя си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.