Последни новини
Home / Законът / Майките подновяват протестите под надслов: „Системата ни убива – системата е блокирала“.

Майките подновяват протестите под надслов: „Системата ни убива – системата е блокирала“.

Defakto.bg

Майките на деца с увреждания започват нови протести, първият от които е насрочен за 17.30 часа пред Народното събрание.  Надсловът на акцията е „Системата ни убива – системата е блокирала“. Протестът е обявен като национален.

Жените дадоха срок 1-ви октомври на депутатите, за да приемат пакет, три закона – за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги, но това не стана.

Вчера обаче, след представяне на  последния вариант на проектозакона в Националния съвет на интеграция,  настъпи разочарование, довело до решението протестите да бъдат подновени. Според  майките и омбудсмана Мая Манолова законът е осакатен, а понятитето реформа – забравено.

„Не стига, че не беше вкаран нито един от обещаните закони,  а и проектът по основния за хората с увреждания на практика беше изпразнен от съдържание. В него нищо не се променя. Освен малко повече пари за хората в нужда, абсолютно всичко останало е същото. Престъпно отношение е да се твърди, че в този проект има реформа”, заяви пред Нова тв Мая Манолова тази сутрин.

„На тях им беше обещано, че ще бъде приет Законът за личната помощ, който да осигури асистенти, за да могат майките на деца с увреждания да работят. Да има дневни центрове, специализирани училища. В момента тези хора са извън системата. Ако се разболеят, те не са здравноосигурени и не могат да се лекуват”, каза тя по повод „реформата“, предложена на майките.

„Ще излизаме масово по всички градове в страната, където има палаткови лагери. Получихме много обещания и се оказа, че на 1-ви октомври нищо от обещаното не е факт.  Излизаме, за да покажем, че това нещо не може да продължава по този начин. Тази наша борба е от години. По някакъв начин трябва да тръгне реформа и да се промени тази система“, коментира пред БНР  една от майките – Вера Иванова.

Предстои поредно преработване и обсъждане  на проектозакона следващата седмица.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.