Последни новини
Home / Законът / Много страсти за съдийската КАК, за малко кадруването да блокира

Много страсти за съдийската КАК, за малко кадруването да блокира

Defakto.bg

Страсти, спорове, безкрайни дебати се разгоряха днес покрай съдийската Комисия за атестирането и конкурсите (КАК). В един момент дори кадруването на магистратите бе на косъм да блокира.

КАК стана актуална последните дни с избора на нови нейни членове от пленумите на двете върховни съдилища, но и през годината редовно обираше криките на част от кадровиците. В същото време това е една от най-важните комисии в двете колегии на ВСС, която се занимава с атестиранията, конкурсите, повишенията, преместванията и т.н. Нещо повече – обширните промени в съдебния закон от лятото на 2016 г. предвидиха отделен мандат на КАК от 1 година и участието на действащи магистрати в нея, като израз на съдийското самоуправление.

Днес по предложение на Лозан Панов и Георги Чолаков трябваше да се конституира новата КАК за нов мандат. След промяна на правилата от това лято, в тази комисия вече влизат шестима кадровици и 13 действащи магистрати, избрани от пленумите на ВКС (11) и от пленума на ВАС (2). И, неясно защо, точно днес кадровиците тръгнаха да си изясняват принципни въпроси и съмнения.

Избраните членове на КАК от професионалната квота са:

Анелия Маркова, СГС – втори мандат

Любка Андонова, ВКС – втори мандат

Жанин Силдарева, ВКС

Веселка Узунова, ОС-Бургас

Албена Александрова, СГС

Женя Димитрова – ОС-Варна

Мина Топузова, ВКС

Петя Колева-Рушанова, апелативен спецсъд

Мария Лалова, САС

Радка Дражева-Първанова, ОС-Сливен

От ВАС: Захаринка Тодорова и Весела Павлова

В крайна сметка конституирането на двама от членовете от професионалната квота бе отложено за 11 октомври.

От страна на ВСС в комисията заваляха оттегляния – нежелание за участие декларираха сегашните членове Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров също заяви, че не иска да е в КАК. Не е въпрос на желание, а на дълг, ядоса се Олга Керелска. За разум призоваха Цветинка Пашкунова и Вероника Имова – без КАК цялото съдийско кадруване блокира!

Накрая кадровиците решиха да не уточняват състава на КАК от квотата на съдебния съвет и да я оставят за следващ път. Със сигурност там влизат Вероника Имова, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев. Ще се търсят още двама.

Възраженията

Възражение първо повдигна Георги Чолаков – за избраната от ВКС Жанин Силдарева, която на 3 септември е навършила 65 г. и, според него, вече не може да е член на тази комисия.

Драгомир Кояджиков пък се втренчи в друга избраничка на пленума на ВКС – Радка Дражева-Първанова от Окръжен съд-Сливен, защото тя участвала и в конкурс за повишение в апелативните съдилища, което било конфликт на интереси.

Що е конфликт на интереси и несъвместимост?

Тук съдийската колегия зацикли в размисли що е конфликт на интереси и несъвместимост по отношение на членовете на КАК.

Според Георги Чолаков участието на член на КАК в конкурс за повишение не е конфликт на интереси – той просто ще си направи отвод от съответната конкурсна комисия.

Вероника Имова се съгаси за това, но се усъмни, че конфликт ще е налице при правенето на извънредните атестации на всички участници в конкурса, които също се извършват от КАК.

Красимир Шекерджиев бе категоричен – да се лишат магистратите от КАК изобщо да участват в конкурс за повишение не е справедливо.

Кояджиков бе на обратното мнениес интересния аргумент – членовете на КАК от професионалната квота работят заедно, в един и същи кабинет са и от това следват „едни приятелски отношения“. „След като се обяви конкурсът един от тях става член на комисия и ще оценява собствения си приятел. Същото като при нас е, защо да не участваме и ние в някой конкурс“, илюстрира кадровикът.

Ние като членове на колективния орган, с дадени кариерни бонуси, да не се сравняваме с магистратите, сряза го Шекерджиев.

Все пак – без изискване шефът на КАК задължително да е кадровик

С 3 срещу 10 гласа преди това съдийската колегия отхвърли предложението на Даниела Марчева за промяна в правилата за работата й, която се свеждаше до едно – занапред задължително председателят на КАК да е от членовете на съвета. Откакто въпросната комисия бе създадена с промени в съдебния закон, като израз на съдийското самоуправление, тя е оглавявана все от представители на професионалната квота – първият бе Вероника Имова, като съдия от ВКС; вторият – Бонка Дечева, също от ВКС.

Днес „за“ промяната гласуваха самата Марчева, Драгомир Кояджиков и Боян Новански.

В мотивите си Даниела Марчева изтъкна, че КАК работи по инерция, по дневен ред, формиран от експертите, без да решава стратегически въпроси. Призна, че законът предвижда всяка комисия за избира своя председател, но това не изключвало възможността за въвеждане на „специално условие“. Нещо повече – според Марчева КАК е „един институционален Франкенщайн на съдийското самоуправление“ и видя противоконституционност.

Лозан Панов опонира: „Не бива да разделяме колегите в КАК, те носят своята отговорност за решенията си и именно КАК дава пример за съдийското самоуправление. Няма проблем в този мандат председателят да е член на ВСС, но нека комисията го избере. Сега се опитвате да осигурите „служебна“ победа на някого, който иска да е председател“.

„Засегнах се от вашите внушения, те са некоректни и манипулиращи. Аз съм председател на една комисия и не мога да съм на втора. Освен това смятам да си дам оставката от КАК, това е загуба на време“, отговори Марчева.

Драгомир Кояджиков също декларира, че ще се оттегли от КАК. И илюстрира, че докато през 2014 г. е имало над 1000 приключени атестации, за тази година те са 134.

Недопустимо е с правила за работата на колегията да се въвеждат рестрикции и ограничения, категорична бе Цветинка Пашкунова. А за разминаването в броя а атестациите има обективно обяснение – различните разпоредби на закона.

Боряна Димитрова каза, че по принцип подкрепя мотивите на Марчева, но няма как с правила да задължат комисията какъв председател да си избере, изходът е в самата КАК да постигнат консенсус.

„Малко е неприлично това, което правим. Мандатът на КАК приключва, а не се каза нищо добро за работата й. Не е вярно, че там не се работи, обратното. Абсолютно безпредметно е да обвиняваме КАК, че не се справя, когато тя прилага закона. Много ми е странно виждането, че с промяната на председателя всичко ще се промени. А и всичко казано тук трябваше да се каже при приемането на отчета на КАК, а тогава всички си мълчахме. Възможността да ограничим професиналната квота от това да бъде избран председател е толкова дискриминационно, колкото да го избираме по ръст, цвят на косата и т.н. КАК не е администрация, винаги съм смятал, че начело на тази комисия трябва да е съдия от професионалната квота. КАК няма политика, политиката я правим ние!“, ядоса се Красимир Шекерджиев.

За пенсионирането и членовете на КАК

Всъщност споровете около КАК тръгнаха още в началото на днешното заседание, покрай пенсионирането на търговския съдия Мариана Костова от ВКС, член и на КАК.

Драгомир Кояджиков попита защо въпросът влиза в колегията едва сега, след като Костова е навършила пенсионната възраст от 65 г. (за магистратите) още миналия октомври.

В крайна сметка пенсионираха Мариана Костова, считано от днес.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.