Последни новини
Home / Законът / Димитър Узунов стана административен съдия

Димитър Узунов стана административен съдия

Defakto.bg

Бившият представляващ Висшия съдебен съвет Димитър Узунов от 8 октомври става административен съдия. Със заповед на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от тази дата Узунов е командирован в Административен съд – Благоевград. Така намерението на доскорошния висш кадровик да смени местоработата си в районния съд в Сандански, откъдето той влезе във ВСС и където се върна след изтичането на мандата, се е сбъднало. Макар и не докрай.

Както Де факто писа, Узунов бе депозирал молба да бъде командирован в София, в административния съд за областта, където бяха назначени бившите му колеги от ВСС Милка Итова и Каролина Неделчева. Впоследствие очевидно е подал и друга молба – този път за Благоевград. И тя е удовлетворена. Като основание за командироването му е посочено пенсионирането на една съдийка оттам и високата натовареност на този административен съд. Председателят на РС-Сандански е дала съгласието си. А пригодността на бившия представляващ ВСС за административното поприще е мотивирана с наличните над 20 г. юридически стаж, получения най-висок ранг в системата „съдия във ВКС и ВАС“, както и участието му в множество семинари и обучения по административно, гражданско и наказателно право. За отбелязване е, че като съдия в РС-Сандански той бе гледал все наказателни дела.

Последните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) пък смениха принципа на подсъдността по оспорвания на индивидуални административни актове по адреса на жалбоподателя, т.е. работата на съдилищата извън София се увеличава и то със специфични казуси (въпреки че президентът Радев атакува тази разпоредба пред КС, тя в момента е в сила). И още – към административните съдилища в цялата страна преминаха и делата по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, срещу актовете на НАП.

С други три заповеди на Георги Чолаков още трима районни съдии също са командировани в административни съдилища – в Силистра, Перник и в Административен съд – София-град.

Командироването наистина не е постоянно назначение, по принцип за вакантните места се обявяват конкурси. И все пак.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.