Последни новини
Home / Законът / Димитър Узунов стана административен съдия

Димитър Узунов стана административен съдия

Defakto.bg

Бившият представляващ Висшия съдебен съвет Димитър Узунов от 8 октомври става административен съдия. Със заповед на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от тази дата Узунов е командирован в Административен съд – Благоевград. Така намерението на доскорошния висш кадровик да смени местоработата си в районния съд в Сандански, откъдето той влезе във ВСС и където се върна след изтичането на мандата, се е сбъднало. Макар и не докрай.

Както Де факто писа, Узунов бе депозирал молба да бъде командирован в София, в административния съд за областта, където бяха назначени бившите му колеги от ВСС Милка Итова и Каролина Неделчева. Впоследствие очевидно е подал и друга молба – този път за Благоевград. И тя е удовлетворена. Като основание за командироването му е посочено пенсионирането на една съдийка оттам и високата натовареност на този административен съд. Председателят на РС-Сандански е дала съгласието си. А пригодността на бившия представляващ ВСС за административното поприще е мотивирана с наличните над 20 г. юридически стаж, получения най-висок ранг в системата “съдия във ВКС и ВАС”, както и участието му в множество семинари и обучения по административно, гражданско и наказателно право. За отбелязване е, че като съдия в РС-Сандански той бе гледал все наказателни дела.

Последните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) пък смениха принципа на подсъдността по оспорвания на индивидуални административни актове по адреса на жалбоподателя, т.е. работата на съдилищата извън София се увеличава и то със специфични казуси (въпреки че президентът Радев атакува тази разпоредба пред КС, тя в момента е в сила). И още – към административните съдилища в цялата страна преминаха и делата по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, срещу актовете на НАП.

С други три заповеди на Георги Чолаков още трима районни съдии също са командировани в административни съдилища – в Силистра, Перник и в Административен съд – София-град.

Командироването наистина не е постоянно назначение, по принцип за вакантните места се обявяват конкурси. И все пак.

 

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.