Последни новини
Home / Законът / Емилия Русинова се оттегли от надпреварата за апелативната спецпрокуратура, Бойко Атанасов не бе избран (обновена)

Емилия Русинова се оттегли от надпреварата за апелативната спецпрокуратура, Бойко Атанасов не бе избран (обновена)

Defakto.bg

Кадровиците дружно „против“ известния следовател

Изненадващо градският прокурор на София Емилия Русинова се оттегли от

Емилия Русинова

надпреварата за шеф на апелативната спецпрокуратура. В началото на днешното заседание на прокурорската колегия на ВСС Сотир Цацаров изчете изявление на Русинова за оттегляне от конкурса по „лични причини“. Тя бе сочена за сигурен фаворит за поста. А заради неин болничен лист изборът бе отлаган два пъти.

Бойко Атанасов

Така в състезанието за апелативната спецпрокуратура остана само известният следовател Бойко Атанасов. След час и половина изслушване, единодушно, с 10 „против“ кадровиците отхвърлиха кандидатурата му. Нещо повече – обявиха, че той не познава пряката прокурорска работа изобщо и на двете спецпрокуратури в частност, а Сотир Цацаров заяви: „Става дума за липса на правни познания в наказателния процес, която не може да бъде прикрита с бомбастични фрази“.

Резултатът бе очакван, но в предни конкурси (например за СГП) вижданията на Атанасов намираха подкрепа поне у един от членовете на ВСС.

А те са смели, понякога нетрадиционни, понякога спорни, но на следователя не може да му се отрече едно – открай време бърка в раните на държавното обвинение. И от това, вероятно, боли.

Сегашната му концепция също стана достатъчно публична, като акцент в нея е замяната на ефективни тежки присъди срещу организираната престъпност със споразумения, не рядко за условни наказания. Като това е подкрепено с цифри.

Изслушването

Пред прокурорската колегия на ВСС днес Атанасов накратко очерта проблемите в специализираните прокуратури, както ги вижда.

Голяма част от магистратите в двете спецпрокуратури в момента са командировани и всеки момент могат да бъдат отзовани. Това не създава стабилност и не допринася за ефективност на работата. В същото време става дума за хора, които работят по дела срещу организираната престъпност и корупцията. В тази връзка трябва незабавно да се изработят специалризирани критерии за отбор на кадрите в спецобвинението. „В практиката си нееднократно съм срещал хора, които нямат смелостта да работят срещу тези престъпления и не едно и две дела се прповалят“, каза следователят.

Споразуменията от изключения са се превърнали в правило и са заместили постигането на осъдителни присъди. Обезпокотиелна е информацията, че са останали 329 неприключили производства от предната година, като по 59 от тях срокът е изтекъл и не е правено искане за удължаването му, т.е. всички действия по тях извън срока са недействителни. Атанасов смята, че тезидела трябва да се вземат на спецотчет от ВКП.

За преписките с межународен елемент настоя за подобряване на сътрудничеството между спецпрокуратурите, МВР, ДАНС и международния отдел на ВКП, както и с партньорските организации, за да имат конкретните магистрати директни контакти с колегите „отвън“.

Предложи изготвянето на подробен и незабавен анализ и оценка на двете специализирани прокуратури, включително на процедурите по назначаване, преместване, командироване, както и намеса на прокурорската колегия, включително и чрез спиране на конкурси до изготвянето на специални критерии за магистратите там.

Пледира за самостоятелен криминалистичен отдел към прокуратуратура, по подобие на този в НСлС, за да се реши проблемът с експертизите.

Отчете като неефективно използването на СРС по  искане на специализираните юрисдикции, тъй като резултатите от тях рядко са годни за обвинителната теза.

Въпросите

Сотир Цацаров

„Споразумението грешен способ ли е, може ли административният ръководител със заповед да предвиди ред за сключване на споразумение между наблюдаващия прокурор и страната? Каква заповед и на какво законово основание ще издадете и как ще задължите прокурорите да съгласуват това, което подписват като споразумения, за да постигнете твърдяния от вас справедлив резултат?“ – попита Сотир Цацаров.

„Трябва да се спазва законът, нищо повече, когато има споразумения, които противоречат на закона, е редно ръководителят да ги спре. Не може да има тайни разговори с обвиняемите, подсъдимите, пазарлъци, това е недопустимо. Когато има данни за такива действия, административният ръководител трябва да се намеси. Целта ми, ако бъда избран е, максимално да преча на това“, отговори Бойко Атанасов. Призова и сключените и одобрени от съда споразумения да се качат на сайта на двете специализирани прокуратури, „щом сме горди с тях“.

Пламена Цветанова попита има ли нещо положително в апелативната и в първоинстанционната специализирана прокуратура и кое е то.

„Има, създадена е добра материална база за работата, бройката на работещите е добра, остава само назначенията да са с конкурс. Откъм ефективност за мен резултатите са незадоволителни.  В момента не виждам как могат да се очакват резултати от работата срещу организираната престъпност и корупцията при наличието на един телефонен указател с командировани, които още утре могат да бъдат отзовани. Доколкото знам, микроклиматът в долната прокуратура  не е най-добрият“, отговори Атанасов.

Как се движи броят на върнатите от съда дела и какви мерки ще вземе, бе следващият въпрос на Цветанова.

„Броят на върнатите дела не е много голям на фона на сключените споразумения, около 10. Тук е проблемът включително и за качеството на експертизите. Както и за това кадрите да преминават периодично през някаква квалификация“, бе отговорът.

„Предлагате на ВСС да прекратим процедурите по назначаване, преместване, повишаване .на магистрати и служители до изработване на критерии, но на какво законово основание можем да го направим? Какво е решението на проблема с вещите лица, които са на работа в прокуратурата – защитата атакува заключенията им с аргументи за необективност, защото са изготвени от специалисти, които получават заплатата си от обвинението“, включи се отново главният прокурор. Попита и кое е последното обучение, в което се е включил самият Атанасов.

„Законът не е ограничил ВСС в събирането на информация за кандидата – преписки, водени разработки и т.н. Не мисля, че законът е очертал нормативната база, по която един магистрат трябва да бъде изследван при неговото гласуване. Има известни трудности, но не е невъзможно да се провеждат тестове с тях“, каза Бойко Атанасов. За експертите каза, че те трябва да имат достатъмна защита, за да са обективни, а присъдите не почиват само на техните заключения. За обучението – за последно преди три месеца е бил на обучение за лекарските грешки, организирано от прокуратурата, за лекарските грешки. Депозирал е заявки за участие в дебати за икономическите престъпления, но дотук не е получил отговор дали е одобрен.

„Нямате административен опит, как ще го преодолеете?“, бе въпросът на Калина Чапкънова.

„От 2011 г. кандидатствам в конкурси за административен ръководител, определени медии ме нарекоха „вечният кандидат“. Не зависи от мен дали ще бъда назначен. Нямам намерение да съм конфликтен, нито да разрушавам работната среда, нужен е спокоен работен режим, за да се повиши ефективността. Администрацията работи добре, проблемите не са в нея“, отговори следователят.

„За момента иронията е неуместна, да се държим възпитано“, прикани го Цацаров.

„Смятате ли да изградите система на поощряване на добре работещите магистрати, да разделите недобре и добре работещите?“, попита Гергана Мутафова.

Отговорът: „Тя вече е трябвало да бъде изградена и да има достатъчно данни за ефективността и резултатите от работата на всеки. Критериите са резултатите – и на магистратите, и на съдебните служители“.

Огнян Дамянов се включи: „Знаете ли колко съдебни служители има в апелативната специализирана прокуратура?“

„Трябва да погледна за бройката, знам ги като имена, какво работят и т.н. Голяма част от служителите в следствения отдел на СГП работят в специализираните прокуратури“, каза Атанасов.

„Колко досъдебни производства с мнение за съд сте внесли в прокуратурата от началото на годината?“, бе нов въпрос на Пламена Цветанова.

„Две или три, за пране на пари и подкупи“, отговори следователят.

„Според атестацията ви за последните 5 г. имате 7 внесени за съд досъдебни производства в прокуратурата“, уточни Цветанова.

„За този период бях трудоустрояван къде ли не…“, започна да обяснява Атанасов.

Цацаров го прекъсна: „Тезата за репресирането ви отдавна е отречена, без пропаганда!“

Всички недоволни

Ето някои изказвания от последвалия дебат. 

Пламена Цветанова:  „Не ми стана ясно за какъв административен ръководител кандидатства г-н Атанасов, на коя прокуратура. Не получих отговор за проблемите с върнатите дела, намира за положителни само две неща – адекватният кадрови капацитет, който трябва дабъде преосмислен и добрата материална база, която не е добра“.

Огнян Дамянов: „Не познава нормативната база на пряката прокурорска работа и на административния ръководител, не познава специализираните прокуратури. На конкретните въпроси не отговори, просто, защото не знае“.

Гергана Мутафова: „Няма представа как законово е регламентирана системата на поощрения. Има силно спорни предложения – прекратяване на конкурси за магистрати, разработване на допълнителни незаконосъобразни критерии и т.н.“

Сотир Цацаров: „Проблемът при конкретния кандидат изобщо не е в липсата на административен опит, той може да бъде придобит при съответното желание, знания, опит. Проблемът, според мен, е в липса на нещо съвсем друго. За да съм безкрайно деликатен, тази липса се илюстрира от две неща – граматическата постройка и граматическото несъответствие на концепцията му. По-страшната липса ще посоча, като цитирам едно изречение от изказването му: „Внасянето на делото в съда не е краен акт, няма сила на пресъдено нещо“. Публични, непублични и всякакви изяви не са проблем, но става дума за липса на правни познания в пряката работа в наказателния процес. Тя не може да бъде прикрита с бомбастични фрази“.

Последва гласуване.

А след него колегията се занима с образуваното срещу следователя Бойко Атанасов дисциплинарно дело (за неетично отношение към настоящия зам.-главен прокурор Иван Гешев). Неочаквано, кадровиците прекратиха дисциплинарното производство и върна случая на прекия му административен ръководител – Емилия Русинова, доскоро негов конкурент за апелативната спецпрокуратура. Русинова може да накаже Атанасов със „забележка“.

А сега – рестарт

След провала на днешната изборна процедура, прокурорската колегия на ВСС трябва да обяви нов конкурс за шеф на апелативната спецпрокуратура. Това отнема време и титуляр очевидно скоро няма да бъде избран. Чакаме новите кандидати. „Ресорен“ за работата на спецобвинителите е зам.-главният прокурор Иван Гешев, доскоро шеф на спецпрокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Един коментар

  1. КОНКУРСЪТ ЗА ШЕФ НА СПЕЦПРОКУРАТУРАТА СЕ ПРОВАЛИ ! ЕМИЛИЯ РУСИНОВА СЕ ОТТЕГЛИ ОТ НАДПРЕВАРАТА, А БОЙКО АТАНАСОВ НЕ БЕ ИЗБРАН… В БЪЛГАРИЯ ХОРАТА, КОИТО СА УСТРОЕНИ ДА ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ САМО С ИСТИНАТА, СА „НЕПРИГОДНИ“… НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СИ ЮРИСТ, ЗА ДА СХВАНЕШ СМЕХОТВОРНИТЕ МОТИВИ ПО ОЦЕНКАТА НА КОНЦЕПЦИЯТА НА БОЙКО АТАНАСОВ ОТ НЯКАКВИ „ПОСТАВЕНИ“ ПСЕВДОЮРИСТИ, А МОТИВИТЕ НА ЦАЦАРОВ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТБЕЛЯЗАНИ, КАТО КЛАСИЧЕСКИ ПРИМЕР НА ПРЕДНАМЕРЕНА НЕВЕЖА МАНИПУЛАЦИЯ ! ОЧАКВАМЕ СЛЕДВАЩИЯ ТУР, НА КОЙТО ДА СЕ ПОЯВИ ПОРЕДНАТА ГЕРБЕРСКА КАЛИНКА, С УКЛОН КЪМ БОРЧЕСКИТЕ СТРУКТУРИ НА БЪЛГАРИЯ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.