Последни новини
Home / Законът / Правната комисия е подкрепила кандидатурата на върховния съдия Красимир Влахов за член на Конституционния съд

Правната комисия е подкрепила кандидатурата на върховния съдия Красимир Влахов за член на Конституционния съд

Defakto.bg

Правната комисия подкрепи кандидатурата на бившия зам.председател на ВКС Красимир Влахов, който остана единствена номинация за конституционен съдия от квота на парламента.

По време на изслушването Влахов се е  обявил за разширяване на достъпа до конституционното правосъдие на гражданите, съобщи БНР.  “Мисля, че в 22 от държавите членки на ЕС има индивидуална конституционна жалба, в шест, сред които България, няма, но в повечето държави са предвидени компенсиращи механизми, така че липсата на индивидуална конституционна жалба да бъде преодоляна по друг път“,  е мнението на кандидата.

Върховният съдия е получил подкрепата на  представителите на всички парламентарни групи, без тези от БСП.  Нейните четирима представители гласуваха „въздържал се“, както се очаква да гласуват и останалите им колеги в петък, когато номинацията на Красимир Влахов ще се гласува в пленарната.

Красимир Влахов е подчертал, че характерна черта на КС е неговата реална автономност, защото съдът се ръководи само от Конституцията като е изцяло независим от трите власти, стоейки вън от тях.  Кандидатът е обяснил виждането си за функциите и ролята на Конституционния съд. По думите му той не може и не бива да се намесва законодателния процес.

Съдът не може да дава задължително тълкуване ако няма такава разпоредба в основния закон. Но при искане е длъжен да разтълкува всеки текст от конституцията без значение дали парламентът е приел закон, който да я регулира въпроса на по-ниско ниво.

Влахов подчертава, че  едно искане за тълкуване до КС е неоснователно, когато за него няма правен интерес. Трябва да има противоречива съдебна практика например, е коментарът на  Влахов,   в противен случай съдът се превръща в консултатитен орган или позитивен законодател, какъвто не е.

По рано днес Влахов е имал срещи с парламентарно представени партии. Парламентарната група на ДПС е останала с добри впечатления от кандидата.    Предстои ДПС да прецени дали да подкрепи кандидатурата, каза Мустафа Карадайъ след днешната среща:“Ние сме много доволни от проведената среща и от позициите, изразени от г-н Влахов, но все пак парламентарната група ще се събере на заседание и ще вземем решение“.

До този момент от БСП не са решили дали ще искат отделни разговори с единствения кандидат за конституционен съдия.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.