Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата за трети път внесе в съда делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Прокуратурата за трети път внесе в съда делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Defakto.bg

Специализираната прокуратура днес е внесла в специализирания съд обвинителния акт по делото за продажба на занижени цени на държавния дял на енергоразпределителното дружество EVN, съобщиха оттам.

Това е третото поред внасяне на гръмкото дело, водено срещу бившия министър на финансите Симеон Дянков, бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков и бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Дотук веднъж то бе върнато от СГС заради неясни обвинения. След промените в НПК, прехвърлили „високата корупция“ на спецправосъдието, това стана първият подобен казус, внесен в спецсъда, който обаче прекрати делото, повтаряйки мотивите на СГС. Определението бе потвърдено и от апелативния специализиран съд.

Въпреки лъкатушенията на наказателното производство обаче още в края на миналата година по искане на бившата КОНПИ бяха разпоредени имотни запори за 199 млн. лв на Иво Прокопиев (впечатли разкритието, че незаконното му богатство се дължало на някогашната приватизация на „Каолин“ от далечната 1999 г.). А миналата седмица стана известно, че по искане на новата КПКОНПИ са наложени обезпечения и върху имущество на Трайчо Трайков за 4,6 млн.лв. Проверката срещу Симеон Дянков на свой пред бе обявена също за приключила, но недокрай – липсвали документи за доходите му в чужбина и не било ясно дали има брак с жена си.

Съобщението на прокуратурата от днес:

„Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт (изготвен и внесен в СпНС от Софийската градска прокуратура), заради които в края на март 2018 г. делото бе прекратено и върнато по компетентност в Специализираната прокуратура.

Прецизирани са и обвиненията срещу шестимата привлечени към наказателна отговорност лица.

Бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили  значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет) – престъпление по чл. 283а, т.1, вр. чл. 282, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.20 ал. 2, вр. ал.1 от НК.

Трима от привлечените – изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери (чл. 217, ал.4, вр. ал.2, вр. чл. 20 ал. 2, вр. ал. 1).

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай (чл. 219, ал.4, вр. ал.3, вр. ал. 1 от НК).

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото“.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.