Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата информира за нови огледи, разпити и експертизи по разследването на тежката катастрофа край Своге

Прокуратурата информира за нови огледи, разпити и експертизи по разследването на тежката катастрофа край Своге

Defakto.bg
Катастрофата край Своге на 25 август 2018 г. отне 18 човешки живота

Държавното обвинение разпространи  информация за следствените действия по досъдебното производство за тежката катастрофа край Своге на 25 август, която отне живота на вече 18 души.  Отчетът е за времето  след 05 септември, когато главният прокурор възложи разследването на Националната следствена служба, под ръководството на екип от прокурори от Софийска окръжна прокуратура.

До този момент обвиняем за катастрофата е  единствено шофьорът на автобуса Григор Григоров, макар, че масово бе мнението, че некачествената настилка на пътя  е сред основните причини за трагедията.  Софийският апелативен съд отмени домашния на Григоров, като го остави на остави на свобода с парична гаранция от 2 000 лева.   Решението на съда бе взето след категорични свидетелски показания и гражданска подписка в негова защита. Според съда  има достатъчно данни, че той е съпричастен към катастрофата, но тепърва ще трябва да се изяснява коя точно е причината – 13 километра над разрешената максимална скорост (според обвинението) или навлизането в насрещното платно.

По досъдебното производство бяха разпитани бивши шефове на Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ)  Дончо Атанасов и Лазар Лазаров.  Няколко  часа продължиха разпитите в Националната следствена служба на бившия регионален министър Николай Нанков, председателя на УС на АПИ инж. Светослав Глосов и директора на Института по пътища и мостове инж. Веселин Димитров..
В следствието бяха призовани и още двадесетина служители на АПИ във връзка с разследване на качеството на пътя.

Трагедията предизвика смяна на трима министри – Валенти Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски.

Нови огледи, разпити на още 15 свидетели, нови експретизи и др. отчита обвинението. Ето и цялото съобщение:

  1. Нови огледи, при които са иззети веществени доказателства, имащи значение за разследването и в частност за назначаването и изготвянето на съответни експертизи :

– Два допълнителни огледа на местопроизшествието, като са иззети сравнителни образци от поставената еластична ограда /мантинела/;

– Повторен оглед на автобуса – във връзка с изготвяне заключението на назначената експертиза за установяване на техническото му състояние;

– Три огледа на веществени доказателства – допълнителни огледи на двата леки автомобила, участвали в произшествието, както и детайлен оглед на иззетите части от еластичната ограда /мантинела/.

  1. Разпити на свидетели :

В качеството на свидетели са разпитани още 15 лица, сред които служители на дружествата, участвали в строителството на пътния участък, включително и изпълнителния директор и председателя на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд“ АД и ръководителя на лаборатория „Пътно строителство – Трейс“. Разпитани са също служители на АПИ, имащи отношение към изпълнението на проекта и директора на ОПУ. Показания са дали петима пострадали от произшествието и трима свидетели, оказали помощ на пострадали лица.

  1. Експертизи :

Назначени са 5 бр. експертизи:

– Техническа експертиза, възложена на специализирана лаборатория – на иззетите сравнителните образци от асфалтова настилка за установяване дали асфалтовата смес от иззетите проби /изрезки/ отговаря на утвърдената рецепта за изготвянето й и на БДС за тежко и много тежко движение. Експертизата ще даде отговор и на въпроса, дали едрозърнестия минерален материал, вложен в асфалтовата смес, по устойчивост на ускорено полиране отговаря на действащия стандарт;

– Техническа експертиза на иззетите части /сравнителни образци/ от поставената в района предпазна еластична ограда /мантинела/ – на това, дали тя съответства на установените стандарти като материал, дебелина, закрепване и други показатели. Изследването е възложено на Института по металознание към БАН.

– Физико – химическа експертиза за определяне на химичния и морфологичния състав на иззети сравнителни образци от боя от мантинелата на мястото на произшествието. Възложена е на НИК – МВР.

– Съдебно – оценителна експертиза на МПС, участници в ПТП, възложена на вещи лица авто- експерти.

– Строително – техническа експертиза /пътно строителство/, която следва да даде заключение относно спазването на технически правила и норми при изготвянето на проекта и при изпълнението на обекта /пътя/ в участъка на ПТП. Заключението ще бъде изготвено от експерт, притежаващ специалност в областта на пътното строителство.

  1. Приобщени писмени документи :

Изискани и приобщени са  редица нови документи, относими към предмета на разследването от: АПИ, „Трейс груп Холд“ АД, Български институт по стандартизация, лечебни заведения /по повод проведено лечение на пострадалите от произшествието/,  „ Мотт Мак Доналд България“ ООД /във връзка с делегирани от възложителя по договора  права и задължения и уточняване обхвата на консултантските услуги/.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.