Последни новини
Home / Законът / Противозаконното отнемане на автомобил да се наказва като кражба, реши правителството

Противозаконното отнемане на автомобил да се наказва като кражба, реши правителството

Defakto.bg

 

 

Правителството реши противозаконното отнемане на автомобил занапред да се наказва като кражба.  Иновативната промяна се прави в Наказателния кодекс с аргумента, че така ще бъде подобрена  уредбата относно превенцията срещу противозаконно отнемане на МПС.

В чл. 195, ал. 1 на НК се създава т. 12 за квалифициран състав на кражба, когато деецът с обективните си действия е демонстрирал намерение противозаконно да присвои МПС и да се разпорежда с него, като със своя вещ.   Проектозаконът на правителството въвежда по-високо наказание за кражба на коли – до 10 години. Предлага се още приготовлението към кражба на МПС да се наказва като самостоятелно престъпление.

Промяната е аргументирана и с високата степен на обществена опасност на престъпление, както и с с факта, че  много често отнетото МПС се използва при извършването на други престъпления.  Предвижда се още пряката и непряка облага, придобити чрез престъплението, да се отнемат в полза на държавата, ако не подлежи на връщане или възстановяване.  Предлага се да отпадне и  алтернативното наказание „глоба“  при  противозаконно проникване в чужд автомобил.  Това е мотивирано с високата степен на обществена опасност на тези престъпления, което се обуславя както от значителната стойност на отнетата движима вещ, така и от факта, че много често отнетото МПС се използва при извършването на други престъпления, се казва в съобщение на  пресслужбата на кабинета.

Досега студентите по право учат, че има  разлика  между противозаконното отнемане на чужд автомобил и кражбата му,  едното е с цел “ да се повозя“ и да го изоставя,  без да го своя,  а класически белег на кражбата е, че отнемането има за цел да засвои чуждото МПС като свое.   И двете действия са престъпни, нещо, което обуславя и две отделни престъпления в НК.   Важно е и, че  наказанието и за двете деяния е практически идентично – до осем години затвор.  И юристите смятат, че наличието на два състава в НК  е  безусловно и удобство за правоохранителните органи, освен че преследва две престъпни деяния.  
Вероятно вносителите подготвят сериозна защита на предложението си, защото „своенето“ по презумция  безусловно ще срещне юридически отпор.

Въвеждането на мярката е в изпълнение на изискванията на Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в ЕС, сочи преслужбата на МС.   Тя цели създаване на реална възможност не само за признаване, но и за ефективно изпълнение на наказателните присъди в частта им относно конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност.

За вземане на мерки, гарантиращи адекватно управление на обезпечено имущество с цел евентуална последваща конфискация, се предлагат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Те предвиждат имуществото, обезпечено по реда на чл. 72 от НПК с цел конфискация или отнемане на вещи в полза на държавата, да се управлява от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Във връзка с транспонирането на Директива 2013/48/ЕС за установяване минимални правила относно правото на достъп до адвокат в наказателното производство и в производството по изпълнение на европейска заповед за арест, с проектозаконът се уреждат по-подробно правата на лицата при задържане и обвиняемите в наказателното производство, и правата на лицата в производствата по изпълнение на европейска заповед за арест и на издирваните по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

2 коментара

  1. Петър Обретенов

    Това не е нещо ново. Преди 40 и повече години / в момента не ми се прави справка с измененията на НК / съществуваше само един престъпен състав: кражба на превозно средство. Практиката обаче наложи изменение в НК, тъй като имаше множество случаи на отнемане на автомобил / предимно от младежи /, за да “ се повозят“ и след това – изоставени. Въведен беше нов престъпен състав, който покриваше именно тези случаи. От гледна точка на вида на умисъла това беше по – прецизно разрешение. Сега пак се връщаме към нещо, което даже в условията на една тоталитарна действителност беше преценено като непрецизно .Добре е да се знае това при обсъждане на предложението за нова промяна в ВК.

  2. След автокражба, извършена преди малко повече от две години от автоджамбаза Ярослав Димитров, премиерът Бойко Борисов поиска законови промени, с които противозаконното отнемане на автомобили да бъде заменено с кражба . Случаят придоби популярност, след като автокрадецът беше пуснат на свобода от съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.